Film

Dokumentarni film “Draga Gospa Ilačka” redatelja Branka Ištvančića ocjenom međunarodnog žirija osvojio je posebnu nagradu za režiju na 50. International Tourfilm Festivalu održanom pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije Giorgia Napolitana od 20. do 24. lipnja u gradu Lecce u Italiji. U toj prigodi naš film je predstavljen brojnim turističkim novinarima iz Europe i svijeta, uglednim gostima i domaćinima, kao i desecima tisuća građana koji su tri večeri pratili ovu najstariju kulturološko turističku filmsku manifestaciju kroz filmske projekcije na glavnom povijesnom baroknom gradskom trgu grada Lecce.

Nagrada će biti uručena u ceremonijalnom dijelu završne svečanosti na ovogodišnjem jubilarnom 15. izdanju International TourFilm Festival – ITF’CRO, koji se će se održati od 10. do 13. listopada u Solinu pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH, Hrvatske turističke zajednice, Grada Solina, te visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića.

Film “Draga Gospa Ilačka” sažima metafiziku i mistiku sakralnoga i čovjekov ovozemaljski hod u traganju za smislom života. Tema hodočašća Gospi Ilačkoj otkriva povijest srijemskoga prostora, pojavu svete vode po Blaženoj Djevi Mariji i povezuje ovo svetište s Lurdom. Snimljen na autentičnim mjestima zabilježio je izjave svjedoka, dokumentarnu građu i ambijentalne vrijednosti toga hrvatskoga prostora. Glazba se zasniva na originalnim tradicijskim instrumentima i melodici. (ika/bitno.net)