Film

Na olimpijskom igralištu dovoljno je „100 metara do raja“, a u životu puno više od toga. Ravnatelj Raffaele Verzillo ne miješa dvije razine, nego u zabavnoj komediji uprizoruje vatikansku olimpijsku momčad, s njezinim bijelo-žutim majicama, kako sudjeluje na olimpijskim igrama u Londonu. Zlatna bi medalja u tom kontekstu za mons. Paolinija, kojeg uosobljuje Domenico Fortunato, pridonijela izvanrednoj vidljivosti Crkve. Momčad – svećenike, misionare i misionarke – koja se u filmu priprema za željenu kvalifikaciju, bodri i državni tajnik kojeg glumi simpatični Mariano Rigillo.

Govoreći o pisanju scenarija za film, ravnatelj je rekao kako su tek na kraju uratka shvatili da se moraju obratiti Vatikanu za uporabu vatikanskih obilježja. Vatikanu smo predstavili projekt, a na naše veliko iznenađenje prihvaćen je s oduševljenjem. Krenuli smo od ideje, koja može postati stvarnost, kao što se dogodilo sa sinom jednog od protagonista, koji je na vrhuncu olimpijske kvalifikacije osjetio svećenički poziv. Pitali smo se kolikima se to dogodilo? Radi vjerodostojnosti filma stvorili smo likove svećenika koji su prednjačili u športu, a koji su potom odabrali duhovni poziv.

Na primjedbu da se u filmu potiče suradnja između Crkve i svijeta športa radi dobra osobe, rekao je da šport smatra duhovnom aktivnošću. Svaki športaš, bez obzira na vjersko opredjeljenje, duhovno se sučeljava sa samim sobom. To se zbiva i kada vjera postavlja čovjeku brojne upite i kada šport nuka čovjeka na svladavanje vlastitih granica. Te se dvije stvarnosti isprepliću i međusobno sučeljavaju – istaknuo je redatelj. Na upit komu će se više svidjeti film: Svetoj Stolici ili Olimpijskom odboru? Poželio je da se svidi i Vatikanu i Olimpijskom odboru jer je u središtu je čovjek – kazao je Verzillo i dodao: Vrlo je važno što šport prikazujemo čistim, kao izraz nadvladavanja ljudskog ograničenja, isto kao što i vjeru smatramo čistom ako je u središtu traženje nadnaravnoga. Stoga sam uvjeren da će svi vrlo dobro prihvatiti ovaj film – zaključio je Verzillo. (ika/bitno.net)