NOVA 'MARKOBIOTIKA'

Pater Marko vam preporučuje ovaj film: Ovo je čisto evanđelje, istinsko milosrđe, utjelovljeno i proslavljeno…

Nemam riječi kojima bih opisao važnost, plemenitost, ganuće, čudesnost i ljepotu ovog filma. Šokirao me do srži. Duh mi se naježio od Božje prisutnosti. Ne znaš bih li više plakao ili se više radovao i klicao. Čovječe, čisto evanđelje, istinsko milosrđe, utjelovljeno i proslavljeno!

Foto: Screenshot

Hvala Bogu na nekim dobronamjerno (vrlo) upornim ljudima koje nam ponekad šalje. Po takvima koji ne odustaju u svojim svetim nastojanjima dokazivanja i pokazivanja „izuzetno važnih životnih stvari“ i koji ne uzimaju u obzir odustajanje već eventualno kratko prolongiranje odluke, silaze na naše često umorne od sviju i svega i sumnjičave duše veliki blagoslovi.

U posljednje vrijeme takva mi je „milosna pčela“ bila jedna draga sestra u Isusu, Magdalena zvana Magdi. „Zujala“ mi je svakih nekoliko dana kako „obavezno moram pogledati film koji mijenja srca“ a koji je već naveliko u nas najavljen: „Najveći dar“.

I tako tjednima, svako malo „ubódi žalcem“ – em poziv, em sms, em mail. Objašnjavam joj kako zaista nemam vremena za kino (zapravo: ne da mi se, očito užurbano starim) i kako mi je i tematika i sadržaj poznat (zahvaljujući mnogim recenzijama) a time mi je i nepotrebno za daljnje produbljivanje (čitaj: moja oholost i gluma licemjernog sveznanja) te kako bih radije da idu drugi koji možda nemaju za kartu (lažna dobrotvornost) i da ću „pogledati kad dođe na web“ (odnosno: nikada). Međutim, ženska ne odustaje: film se mora vidjeti i gotovo, nema da nema. Dan nakon posljednjeg razgovora dolazi mi paketić iz Poljske, s darom za rođendan: DVD s filmom „Najwiekszy dar“… E jesam se nasmijao… I morao sam ga pogledati, u kinu moje samostanske ćelije, doduše bez kokica, ali iz ugodnije fotelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Magdi, hvala ti. Poljaci, hvala vam.

Nemam riječi kojima bih opisao važnost, plemenitost, ganuće, čudesnost i ljepotu ovog filma. Šokirao me do srži. Duh mi se naježio od Božje prisutnosti. Ne znaš bih li više plakao ili se više radovao i klicao. Čovječe, čisto evanđelje, istinsko milosrđe, utjelovljeno i proslavljeno! Upravo ono što nam danas žurno i ponajviše treba! Cijelu sam noć oduševljen Božjim zahvatima zahvaljivao Gospodinu i razmišljao… Maksimalno i iskreno potresen porukom filma i slavljem života koji Isus daje i mijenja, ljubavlju koju nam pruža i gradi u nama i preko nas.

Svakako i ti pogledaj ovaj film! Povedi svoju obitelj i prijatelje. Odvaži se, daruj kartu nekom iz razreda ili ureda, nekom od susjeda, svom župniku; pokloni i ti ovaj film možda nekomu za rođendan.

Ispočetka je malo nejasan, možda i čudan, neuobičajen spoj neke neobične komedije i vesterna te treba nešto vremena da se dokuči radnja, likovi, scena. Međutim, već s prvim obratom – svjedočanstvom, kad film prelazi u svoju dokumentarnu fazu, ne možeš prestati gledati. I proživljavati duboko, duboko u sebi situacije svojih vlastitih prošlosti. Fascinirat će te silna „prirodna neprirodnost“ Kristova dara praštanja i obraćenja. Nema šanse da izađeš iz kina suhih očiju i spokojna srca: super je tako, dopusti da milost što snažnije takne tvoje čovještvo i da uznemiri tvoje nutrine, kako bi mogao i mogla donijeti neke dobre odluke, popraviti neke stvarnosti, iscijeliti neke rane, pomaknuti neke grobne ploče, oživjeti neke potrebne susrete i osjećaje i veze i planove i pozive i misije.

Duh Sveti baš snažno puše kroz ove kadrove. Doživljava se i ta predivna, nježna prisutnost Gospe. U krvavom sukobu između dobra i zla, film pokazuje kako dobro može i treba pobijediti i kako to može učiniti samo Bog – ne čovjek, nikada samo čovjek. Ovo se tiče svih nas. Ovo je film o tebi i meni, film s milijardama lica. Uvjeren sam da bi gledanje ovog filma moglo spasiti mnoge duše od potonuća, od života u ranama, depresiji, mržnji. Film „ubija“ osvetu i razara tugu. Kad bi ga samo htjeli pogledati oni koji inače ne odlaze u crkvu, nemaju potrebe molitve i nemaju lijepe riječi za kršćane. Siguran sam da bi im ovaj film toliko toga rasvijetlio. U njemu nema jeftinih fora, prozirnih lažljivosti. Film spušta nebo na zemlju. Tako se neopisivo razlikuje od tolikih filmova koji nam se danas nude, u kojima nema vrijednosti, nema poruke, u kojima je sve tjelesno i prazno i sve svedeno na isključivo ovozemaljsko. Nakon gledanja poželio sam klečati par sati u molitvi, onda sam napravio listu ljudi koje ne volim i koje ne mogu zavoljeti bez Božje ingerencije; onda sam si pustio neke pjesme slavljenja i samo zahvaljivao Isusu jer opet i opet dolazi u slavi uskrsnuća i dijeli se životom. To te onda povuče da se ponovno zad(lj)ubiš u njegovu riječ, pa sam drugog dana ostavio sve i čitao i upijao što mi je govorio… I tebe će ovaj film „natjerati“ ili da negdje staneš ili da nešto pokreneš. Sto posto, vidjet ćeš.

Ovo nije neka A+ holivudska produkcija s planetarno slavnim glumcima i slično. Ne očekuj specijalne efekte, osim specijalnog bušenja nekih svojih kôra i oklopa. Ovo je život, ovo je stvarno, grubo do bola, ali i ozdravljujuće za te naše boli. Svakako pogledaj film, preporučujem ga najtoplijim preporukama. Najsrdačnije te molim i da prihvatiš poziv za rekonstrukciju svojih stavova i nakana i nemoći, ako osjetiš taj poziv. Možda je najbolje započeti najjednostavnije – od ispovijedi. Hrabro. Još nešto: vidimo i čitamo kako sve više stojimo licem u lice s nepojmljivim agresivnostima, kumuliranim u dušama koje u nama katolicima vide najgore neprijatelje, što kulminira u svijetu kroz prosvjede, pogrde, oskvrnjivanje svetinja, prozivanjima i mnogim drugim aktivnostima, medijskim linčevima, osudama, prijetnjama i šikaniranjem koje nas i zatvara u sebe i ispunjava strahovima. U ponekim se kršćanskim dušama može roditi uz bijes i osjećaj mržnje, htijenje da se uzvrati istim metodama. Također, naš je narod silno ranjen mnogim ratovima koji se i u miru nastavljaju na mnoge načine, nepravedno, nepošteno, iskrivljavanjem istine, gaženjem žrtava.

Stoga je ovaj film neopisivo bitan nama, ovdje i danas.

„Ljubi svoje neprijatelje, moli za one koji te progone, blagoslivljaj one koji te mrze…“ s ovim filmom postaje mnogo jasnije i konkretnije. Dopustimo da nas ispuni logika Božjeg milosrđa, nasuprot ljudskoj logičnosti uzvraćanja udaraca i borbe ljudskim sredstvima i ranjenim srcima. Idemo moliti da se ovaj film jednom prikaže i u TV programu i u školama… Budimo kao moja Magdi s početka, uporni i puni nade. A Gospodin neka djeluje.

pater Marko Glogović | Bitno.net


Objavljeno: 24. listopada 2019.

Možda vam se svidi