Kardinal Gerhard L. Müller, pročelnik Kongregacije za nauk vjere, komentirao je za Corriere dela Sera objavljivanje pisma koje je skupina kardinala navodno poslala Papi uoči Sinode, kritizirajući procedure na njoj, te je rekao kako je objava “privatnog pisma papi pravi skandal”.

“Ovo je novi Vatileaks. Papini privatni dokumenti samo su njegovo vlasništvo. Nitko ih ne može objaviti i ne znam kako se ovo dogodilo”, rekao je kardinal.

Podsjetimo, “Vatileaks” je ime koje su mediji dali skandalu nastalom nakon što su povjerljivi dokumenti pape emeritusa Benedikta XVI. objavljeni u medijima. Sada se dogodila slična situacija – vatikanolog Sandro Magister je na svom blogu jučer objavio intergalno pismo za koje je tvrdio da ga je potpisao čitav niz kardinala i koje je Papi uručeno 5. listopada, na dan početka rada Sinode.

U njemu se kardinali žale na promjene u proceduri rada Sinode, a pismo zaključuje kako je “nejasno zašto su ove proceduralne promjene potrebne”, te da “veliki broj otaca smatra da su one napravljene kako bi već unaprijed određena rješenja za neka sporna pitanja bila sprovedena”. U pismu se iznose i pritužbe na imenovanje povjerenstva koje će biti nadležno za izradu finalnog dokumenta Sinode bez konzultacija s biskupima, te kritike radnog dokumenta Instrumentum Laboris.

Magister je uz sadržaj pisma naveo i nekoliko njegovih potpisnika, jednu doista impozantnu listu na kojoj su se našli sam Müller, pročelnik Vatikanskog tajništva za gospodarstvo kardinal George Pell, pročelnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata kardinal Robert Sarah i niz drugih. Nakon jučerašnje objave, u međuvremenu su svoj potpis pod pismo demantirali sljedeći kardinali navedeni u Magisterovom tekstu: kardinal Péter Erdõ, kardinal André Vingt-Trois, kardinal Mauro Piacenza i kardinal Angelo Scola.

Kardinal George Pell je preko svog tajnika medijima poručio kako je pismo Papi privatno, te je tako trebalo i ostati, te kako je Magisterov tekst netočan, kako u sadržaju pisma, tako i u imenima potpisnika. Kardinal Wilfrid Napier, čije je ime također navedeno među potpisnicima, potvrdio je kako je potpisao pismo, ali da je ono drugačije nego ono objavljeno.

Sam Müller odbio je potvrditi ili demantirati svoj potpis pod pismo. Umjesto toga podsjetio je na riječi koje je prošli tjedan izrekao papa Franjo sudionicima Sinode, kada ih je pozvao da ne nasjedaju na ‘hermenautiku zavjere’.

“Tvrditi ‘mi smo Papini prijatelji, a oni drugi su neprijatelji’ upravo je takva hermenautika zavjere. Ja ne znam nikoga tko je protiv Pape. Sinode uvijek raspravljaju o tome kako poboljšati proceduru, svatko ima slobodu izreći svoje mišljenje”, rekao je kardinal.

Čini se kako jučer objavljeno pismo ipak objašnjava Papin neočekivani istup prošli utorak na početku zasjedanja Sinode. Tada je on uzeo mikrofon i rekao kako se Sinoda ne smije pretvoriti u raspravu o samo jednom pitanju – pričesti za razvedene. Tada je progovorio i o kritikama na račun Instrumentum Laborisa i ostalim prigovorima sadržanim u pismu, braneći promjene u proceduri.

Kako bilo, činjenica da je privatna prepiska između kardinala i Pape dospjela u medije, ostavlja neugodan dojam raznih ‘zakulisnih igara’ koje prate Sinodu. Stoga ne treba čuditi oštra reakcija kardinala Gerharda L. Müllera.

Goran Andrijanić | Bitno.net