Papa Benedikt XVI.

Papa emeritus Benedikt XVI. napisao je pismo uglednom vatikanistu Andrei Tornielliju i u njemu demantirao tvrdnje kako je netko vršio pritisak na njega da odstupi, te to nazvao “apsurdnim tezama”.

Benedikt XVI. napisao je to pismo zbog novih špekulacija o navodnim pritiscima na njega koji su ga, tvrde teoretičari zavjere, natjerali da prošle godine šokira cijeli svijet i objavi svoja povlačenje.

“Nema niti minimuma sumnje u valjanost mojeg odreknuća od Petrove službe. Jedini uvjet za valjanost jest puna sloboda u kojoj je odluka donesena. Sve špekulacije da je moja odluka u tom smislu nevaljana potpuno su apsurdne”, napisao je Papa emeritus.

Benedikt je branio i svoju odluku da nastavi nositi bijelu reverendu. Rekao je kako je razlog za to prakitčne prirode, jer u trenutku njegova odreknuća nije bilo drugačije odjeće. Također, dodao je kako je vidljivo da nosi bijele reverende na potpuno drugačiji način nego papa Franjo.

“To je opet samo besmislena špekulacija”, poručio je Benedikt XVI.

Inače, prije nekoliko tjedana kontroverzni švicarski teolog Hans Küng prenio je medijima sadržaj pisma koje mu je napisao njegov poznanik Benedikt XVI. i u kojem je Papa emeritus napisao kako je “njegov jedini zadatak sada da se moli za papu Franju”. Pojedini mediji osporili su autentičnost tog citata, ali sada je Benedikt XVI. na Torniellijevo pitanje o tome odgovorio da ga je Švicarac “prenio točno do zadnje riječi”.

G. An. | Bitno.net