31723

Papa i počasni poglavar svjetskoga pravoslavlja patrijarh Bartolomej I. u ulaznoj procesiji pjevali su i molili za crkveno jedinstvo. Potom je pročitan ulomak iz knjige proroka Zaharije o mesijanskom spasenju. Nakon govora ekumenskoga carigradskog patrijarha, Papa je rekao:

“Svetosti, predragi brate, večer uvijek sa sobom nosi osjećaj zahvalnosti za protekli dan i strepeće nade pred nadolazećom noću. Večeras je duša moja puna zahvalnosti Bogu, koji mi dopušta da s Vašom Svetosti i sa sestrinskom Crkvom molim, na svršetku napornoga dana apostolskoga pohoda, istodobno očekujući dan koji smo u liturgiji započeli: blagdan svetoga Andrije apostola, nebeskoga zaštitnika ove Crkve.”

Po riječima proroka Zaharije, u ovoj večernjoj molitvi Gospodin nam je još jednom darovao temelj koji je u osnovi našega današnjeg i sutrašnjega slavlja, čvrstu stijenu na kojoj možemo u radosti i nadi zajedno kročiti; taj čvrsti temelj jest Gospodinovo obećanje: “Evo, spasit ću svoj narod iz zemlje istočne i zapadne… u vjernosti i pravdi” (8, 7.8), istaknuo je Sveti Otac.

“Časni i dragi brate, dok Vam srdačno zahvaljujem na bratskom prihvatu, osjećam da je naša radost veća jer joj je drugdje izvor, ne u nama, ni u našem zauzimanju i našim potrebnim naporima, nego u Bogu, koji postavlja temelj za izgradnju svoga hrama, što je Crkva (usp. Zah 8, 9); ‘Eto sjemena radosti’ (Zah 8, 12). Radost i mir što svijet ne može dati, a što je Gospodin obećao svojim učenicima, i kao Uskrsli dao, u snazi Duha Svetoga”, ustvrdio je papa Franjo.

“Andrija i Petar čuli su obećanje i primili taj dar. Bili su po krvi braća, a susret s Kristom ih je preobrazio u braću u vjeri i ljubavi. U ovoj radosnoj večeri, u ovom molitvenom bdjenju želio bih istaknuti: mi smo braća u nadi. Svetosti, kolika je milost da možemo biti braća u nadi uskrsloga Gospodina! Koje li milosti – i odgovornosti – da možemo zajedno hoditi u toj nadi, poduprti zagovorom svete braće apostola Andrije i Petra! Također i znati da ova zajednička nada ne vara, jer nije utemeljena na nama i našim bijednim silama, nego na vjernosti Božjoj. S ovom radosnom nadom, punom zahvalnosti i iščekivanja, blagdan svetoga zaštitnika srdačno čestitam Vama, svima nazočnima i Crkvi u Carigradu”, zaključio je papa Franjo.

Nakon bogoslužja papa Franjo i patrijarh Bartolomej I. zadržali su se u privatnom razgovoru u sjedištu Ekumenskoga patrijarhata.

Jučer ranije, tijekom misnog slavlja u katoličkoj katedrali Duha Svetoga u Istanbulu Papa je poručio kako je Crkva pozvana dopustiti Duhu Svetom da ju vodi te mu uvijek ostati otvorena, krotka i poslušna. Polazeći od Isusova govora iz Evanđelja po Ivanu, Papa je istaknuo da je Duh Sveti “duša Crkve”, životvorac koji daruje različite karizme kojima obogaćuje Božji narod i stvara jedinstvo među vjernicima. Stoga je čitav život i poslanje Crkve ovisno o Duhu Svetomu.

Papa je podsjetio da “Nitko ne može reći ‘Isus je Gospodin’ osim u Duhu Svetom” te kako je Duh taj koji nadahnjuje našu molitvu, kao što i nadahnjuje da se maknemo od usredotočenosti na sebe te krenemo ususret drugome. Kada pronađemo u sebi novu sposobnost oprostiti ili voljeti nekoga tko nas ne voli zauzvrat, to je djelo Duha Svetoga, istaknuo je Sveti Otac, prenosi Radio Vatikan. Premda Duh Sveti daje različite karizme u Crkvi, to ne stvara nered, već bogatstvo: on daje jedinstvo – različitost u zajedništvu koja ne znači jednolikost. Kada pokušavamo stvoriti različitost, ali smo zatvoreni u svoj vlastiti način viđenja stvari, uzrokujemo podjele. Kada pokušamo stvoriti jedinstvo vlastitim snagama, završimo u jednolikosti. Ako se pak vodimo Duhom Svetim, različitosti neće stvoriti sukobe jer onda te razlike usklađuje Kristov Duh, pojasnio je Papa.

Duh Sveti je taj koji Crkvi daje jedinstvo u vjeri, ljubavi i unutarnjem životu i stoga je Crkva pozvana dopustiti da ju on vodi te mu uvijek ostati otvorena, krotka i poslušna. Uvijek je, međutim, prisutno iskušenje ostati u svojoj ugodi, pokušati “pripitomiti” ili “kontrolirati” Duha. Kršćani su istinski poslanici kada odbace svoje obrambene mehanizme protiv Duha Svetoga i dopuste da ih vodi, jer u suprotnom upadaju u pelagijanizam, upozorio je papa Franjo.

Na kraju homilije pozdravio je katolike svih obreda kao i predstavnike pravoslavnih Crkvi te protestantskih zajednica nazočne u katedrali. Kako bismo bili svjedoci Evanđelja, upravimo misli Blaženoj Djevici Mariji, Majci Božjoj, te s njom molimo Gospodina da pošalje Duha Svetoga u naša srca, pozvao je Sveti Otac na kraju slavlja.

Posljednjega dana svoga boravka u Turskoj, 30. studenoga, papa Franjo u patrijarhalnoj crkvi Svetoga Jurja na Fanaru u Istanbulu s ekumenskim patrijarhom Bartolomejom I. i pravoslavnim vjernicima božanskom liturgijom slavi svetkovinu sv. Andrije, zaštitnika carigradske Crkve. Slavlje će završiti ekumenskim blagoslovom i potpisivanjem zajedničke Izjave s ekumenskim patrijarhom.

Papa je treći dan svoga šestoga inozemnoga putovanja počeo misom u apostolskoj delegaturi te posjetom turskom velikom rabinu Ishaku Halevi. Srdačni susret, na kojem se razgovaralo na španjolskom jeziku, trajao je petnaestak minuta. Haleva je susreo i papu Benedikta XVI. za njegova posjeta godine 2006. Prema službenim podacima u Turskoj živi oko 25.000 Židova, i predstavljaju drugu po veličini židovsku zajednicu u nekoj muslimanskoj zemlji, nakon Irana.

IKA | Bitno,net