Patrijarh Kiril istaknuo dobre odnose između Katolicke i Pravoslavne crkve

Osvrćući se na odreknuće Pape, Patrijarh govori o „poniznosti i jednostavnosti“, a istaknuo je koliko su po vjeri „bliske“ Katolička i Pravoslavna crkva.

U doba kada ideologije popustljivosti i moralnoga relativizma potiču osobe na gubljenje „moralnih vrijednosti“, vi ste odvažno digli glas u obranu evanđeoskih ideala i visokoga ljudskog dostojanstva. Patrijarh u poruci podsjeća na toplinu susreta s ondašnjim kardinalom Ratzingerom, prije njegova izbora za papu, te ističe, kako prenosi agencija Sir, da su odnosi između Katoličke i Pravoslavne crkve, koje su odgovorne da modernome svijetu svjedoče Krista, zadobili novi zamah tijekom pontifikata Benedikta XVI. Patrijarh želi da se i pod vodstvom budućega pape nastave razvijati „dobri i bliski„ odnosi između katolika i pravoslavnih.

Ruska je pravoslavna crkva očitovala solidarnost s prosvjednicima u Francuskoj i Engleskoj protiv usvojenih ili u tijeku usvajanja zakonskih nacrta za ozakonjenje brakova gay i za posvajanje djece od strane istospolnih parova. U službenom priopćenju, koje je Moskovski patrijarhat objavio na francuskom i engleskom jeziku, Ruska pravoslavna crkva napominje da su zakonski nacrti odobreni, „ne samo protiv mišljenja jednoga dijela zastupnika, nego i ne vodeći računa o očitovanjima masovnih građanskih prosvjeda“.

Te su zakonodavne inicijative potvrda preokreta – stoji u priopćenju koje prenosi agencija Sir – koji se uvodi u poimanje braka u europskim državama. Ruski je patrijarhat najviše zabrinut zbog zakonske mogućnosti da istospolni parovi posvajaju djecu. Slijedom toga postupno će nestajati razlika između spolova kao i shvaćanje da muškarac i žena imaju vlastite pozive i da se uzajamno dopunjuju u obiteljskom životu. Svjesni smo opasnosti toga procesa i stoga smatramo važnim da se razvije dijalog sa svim političkim, vjerskim i laičkim snagama koje brane tradicionalne obiteljske vrijednosti – stoji u zaključku priopćenja. (rv/bitno.net)