during the Berlin Blogger Tour 2010

“Kada malo promislim bolje o tom pitanju, zapravo se pitam mogu li uopće reći da vjerujem, jer onaj tko ima vjeru može premještati brda”, odgovorio je poznati politički analitičar i profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Nino Raspudić na glavno pitanje emisije ‘Zašto vjerujem’.

U emisiji Hrvatskog katoličkog radija koju je uredio novinar Ante Novak, Raspudić je potanko pričao o svojoj kršćanskoj vjeri, načinu na koji je doživljava i pokušava živjeti kao i o tome kako ju je stekao.

“Možda je bolje reći: Zašto sam otvoren prema vjeri. Jer nije vjera neka stečevina koja se može tek strpati u džep i onda osigurati mirnu i skladnu egzistenciju. U mom slučaju nije tako. Vjera je stanje neprestanog procesa, neprestane borbe sa sobom i onim oko sebe”, rekao je Raspudić i dodao kako je imao sreću vjeru primiti odgojem i odrastanjem, a s druge strane ga je iskustvo uvida u humanističku i i filozofsku baštinu čovjeka sve više učvršćivalo u toj otvorenosti kršćanstvu.

Raspudić je progovorio i o svojim najranijim religijskim iskustvima, koje mu je posredovala baba, jer “babe su, na neki način, stup kršćanske civilizacije”.

“Sjećam se dubokih mračnih noći koje sam prespavao kod svoje babe i molitve prije spavanja kao nekakvog pomirenja i sidra u tom prepuštanju. Ta sigurnost koju daje dječja molitva ostala mi je u sjećanju kao prvi, duboki religiozni temelj”, rekao je.

Upitan što mu ojačava vjeru, Raspudić je odgovorio:

“Mene osobno najviše ojačavaju primjeri osoba velike vjere i njezini plodovi, prije svega vidljivi u miru i blaženstvu tih osoba. Okruženi smo prilično depresivnim ljudima, a onda vidite nekog spokojnog čovjeka koji ima sve probleme kao i drugi, ali odiše radošću. I onda shvatite da je izvor njegova spokoja – vjera. Treba se truditi biti u blizini takvih. Nema smisla dugo gledati u mrak, tražite svjetlo i takve ljude”, poručio je.

Politički analitičar progovorio je i o onome koga smatra “najveći živim misliocem današnjice” – papi emeritusu Benediktu XVI. Njegova knjiga “Uvod u kršćanstvo” izvršila je veliki utjecaj na njega.

“Ona je nevjerojatan spoj rafiniranog analitičkog uma i elementarne jednostavnosti. Preporučio bih tu knjigu onima koji se smatraju kršćanima, pa i onima koji nisu vjernici, ali žele otvoriti uho za vjeru.”

Nino Raspudić je pojasnio kako mu je trenutačno najdraži citat iz Biblije – “Draže mi je milosrđe nego žrtva”, te zašto je to tako.

“Sve je više formalizma, a u tom se formalizmu gubi suština”, rekao je te dodatno pojasnio kako doživljava milosrđe – kao elementarnu dobrotu prema onima najbližima, izazov koji se postavlja pred nas svaki dan.

Cijelu emisiju u kojoj Raspudić pojašnjava zašto vjeruje možete poslušati ovdje.

G. An. | Bitno.net