Većinom glasova Europski je parlament jučer odbio prihvatiti kontroverzno izvješće o ekstremističkim seksualnim i reproduktivnim pravima, tzv. “Estrela report”, koji je u sebi sadržavao poziv da se pobačaj proglasi ljudskim pravom.

Dubravka Šuica, zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu, koja je jedina iz svoje stranke poduprla izvješće, poslala je priopćenje za medije u kojem navodi kako je zbog tehničke pogreške glasala za, umjesto protiv prihvaćanja ove rezolucije. Priopćenje donosimo u cijelosti.

“Poštovani,

navodi se da sam ja glasovala za izvještaj Edite Estrela koji je u sebi sadržavao poziv da se pobačaj proglasi ljudskim pravom. Istina je da se doista dogodila tehnička pogreška kojom je moj glas zabilježen kao takav, međutim ja sam promptno reagirala kod tehničkih službi Europskog parlamenta da moj glas promijene. Ta mogućnost u Europskom parlamentu postoji i izmjena se evidentira premda ne utječe na ishod glasovanja.

Jedinstveni stav hrvatske delegacije u Europskoj pučkoj stranci bio je da se zaštiti pravo na priziv savjesti i odbije Estrela izvještaj i ja sam kao voditeljica delegacije sudjelovala u formulaciji tog stava.

S poštovanjem,
Dubravka Šuica”

Bitno.net