Smiješ biti neraspoložena

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Od kada sam je nedavno čula, meni upućenu, ta rečenica mi ne prestaje odzvanjati u mislima: “Sanja, smiješ biti neraspoložena.” Ta nježna poruka ljubavi me je iznenađujuće jako dotakla, posvijestivši mi kako u svoj slobodi u Bogu, mogu i imam za pokazati stvarno puno mana, nedostataka i slabosti – Treba li se hvaliti, svojom ću se slabošću hvaliti (2 Kor 11,30). Ništa ne mogu sama. Silno me hrani Božja snaga u drugima, a još više od svega, toliko mi treba Božja snaga.

Da, smiješ pokazati svoje slabosti, mane i propuste – smiješ biti čovjek. I unatoč tome, bit ćeš voljena i moći ćeš voljeti. To ćeš tek i moći ako skužiš koliko si slaba, kako svojim snagama ništa ne možeš. Ne možeš ali i ne moraš, jer jedna je i jedina snaga, istinski oslonac i životni pogon – Bog. Smiješ biti neraspoložena, doista.

Dosta borbi sam prošla sama sa sobom, kao i svatko, i pokušavam se slamati dalje, svjesna onoga što mi je nedavno jedan svećenik rekao na neke moje jadikovke: “Kćeri, od toga čitav život nećeš biti slobodna.” Slamanje te grešne i moje preuzetne naravi je bolno. Boli, ali vrijedi svaka bol prepuštanja i slamanja kako bi Njemu davala više mjesta. Ta sloboda i radost su neopisivi. Taj osjećaj Njegove žive ljubavi, koja, zamislite, i u meni želi prebivati i moj život tako milostivo preobražavati, neprocjenjivi su. I mrvica takve ljubavi u mom životu, vrijedna je svakog mog poniženja, pogotovo mojih poniženja pred samom sobom.

Ponekad napadne takva gorčina života, patnja životnih okolnosti te podnošenja i slamanja (sebe), da bi se time zapravo sve više, koliko Njegova milost to dozvoli, približavala Njemu i postajala Njemu sve više nalik. Njegov milostivi zagrljaj i oproštenje vrijede svakog mog vapaja i muke, pitanja zašto i kako, mudrovanja i padanja, svake suze, klečanja, svakog zrnca krunice i mojih osjećaja potpune bezvrijednosti… Uistinu, smijem i moram prihvatiti svoju slabost da bih istinski živjela. Na kraju krajeva, uopće nisam važna ja – već Bog koji želi biti još djelotvorniji po mom životu.

Ni ja sama, a ni itko drugi u mom životu nemaju dovoljno ljubavi ako se sputavam i zatvaram svojim ograničenjima, kalupima i svojim kriterijima “dobroga”. Jedino što mogu ponuditi zapravo je moja slaba čovječnost, puna mana, a istovremeno toliko željna popravaka – da bih u sebi mogla nastaniti, a drugima potom mogla ponuditi Božju ljubav. Da, smijem biti neraspoložena jer će mi On ponovno uliti nadu. Smijem biti tako slaba i osjećati se sasvim nesposobno, jer je Božja snaga jedina moja snaga i sposobnost. Smijem odustati i puno toga propustiti, jer ništa nije toliko važno osim prebivanje u Bogu.

Želiš li i dalje biti na izvoru dobrih članaka – klikni like

Neraspoloženje je nezbježno, ali će biti otrov našoj svakodnevnici ako nama ovlada i potraje. Ni jedan naš negativizam, ni jedno naše kukanje i kritiziranje nikada ne dolaze od Boga. Itekako su naši, sasvim čovječni. Ne možemo ih se potpuno osloboditi, ali nam uvijek pokažu samo jedno – da previše gledamo sebe, a premalo se pouzdamo u Boga. Jer svako priznavanje naše slabosti i svako poniženje, slabosti su i poniženja pred Bogom. Svjesnim priznavanjem i življenjem u svojim slabostima, tek možemo napraviti mjesta pravoj (Njegovoj) jakosti i snazi, koje su nam potrebne za sve drugo u životu. Evo, Bog je spasenje moje, uzdam se, ne bojim se više, jer je Jahve snaga moja i pjesma, on je moje spasenje. (Iz 12, 2)

Sanja Martinović

Ostale tekstove iz kolumne ovoga autora potražite ovdje.Bitno.net očekuje korisne, poticajne, pozitivne, objektivne i informativne komentare koji upotpunjuju članak/vijest ispod koje su objavljeni. Komentari koji sadržavaju mržnju, psovanje, nasilno ponašanje, nepoštivanje sugovornika i autora članka, osobe spomenute u članku ili vijesti itd., bit će obrisani. Bitno.net ne odgovara za sadržaj komentara pošto se isti objavljuju u realnom vremenu. Podsjećamo vas da po novim izmjenama kaznenog zakona od 01.01.2013. (glava XV.) zbog vaših komentara možete kazneno odgovarati. Komentari ispod članaka ne predstavljaju nužno stajališta uredništva portala Bitno.net.

Prikaži komentare