Kada je Mesija došao, malo ga je ljudi očekivalo. Uistinu, »došao je među svoj narod, ali njegovi ga nisu primili«. Pustili su da ih svlada san u trenutku kada se događao najvažniji čin njihova vlastita života i života svijeta. »Bdijte« – kaže nam Gospodin u evanđelju na svetoj misi. »Vrijeme je već da se oda sna prenemo«, ponavlja nam sv. Pavao da ne bismo zaboravili najvažniji vid našega postojanja.

Zbog toga je Došašće vrijeme priprave i nade. »Dođi, o Gospodine, i nemoj kasniti.« Za ovaj susret pripravljamo se sakramentom pokore. Nekoliko dana pred Božić 1980. Ivan Pavao II. susreo se u jednoj rimskoj župi s više od dvije tisuće djece. Počeo je katehezu: »Kako se pripravljate za Božić?« »Molitvom«, odgovaraju djeca. »Dobro, molitvom,« kaže Papa, »ali i ispovijeđu. Treba se ispovjediti da biste pristupili pričesti. Hoćete li to učiniti?« A djeca još jače uglas odgovaraju: »Hoćemo!« »Da, treba to napraviti«, kaže im Ivan Pavao II., pa tihim glasom dodaje: »I Papa će se ispovjediti da bi dostojno primio Dijete Isusa.«

Sveta Marija, Nada naša, pomoći će nam da u ovo doba Došašća postanemo bolji. Ona s dubokom sabranošću čeka rođenje svojega Sina, koji je Mesija. Sve njezine misli upravljene su Isusu, koji će se roditi u Betlehemu. Uz nju će nam biti lako pripraviti i našu dušu da nas dolazak Gospodina ne zateče nespremne i zaokupljene beznačajnim mislima.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak I. (Došašće – Božićno vrijeme – Bogojavljenje)

[facebook]Želiš još poticajnih tekstova? Klikni like![/facebook]