demon

Sotona je osobno, stvarno i konkretno biće, duhovne i nevidljive naravi, koji se zbog grijeha zauvijek odvojio od Boga, »jer su đavao i drugi zlodusi od Boga bili stvoreni dobri, ali su naknadno postali zli«. On je »otac laži«, grijeha, nesloge, nesreće, mržnje, besmislenosti i svega zla koje postoji na zemlji. On je lukava i ljubomorna zmija koja donosi na svijet smrt, neprijatelj koji sije zlo u srce čovjeka, i on je jedino čega se trebamo bojati ako nismo blizu Bogu. Njegov jedini cilj na svijetu, od kojega nije odustao, naša je propast. Svakoga dana nastojat će izvršiti taj cilj pomoću svih sredstava koja su mu na raspolaganju.

Đavao je prvi uzrok zla, nereda i razdora koji nastaju u obiteljima i u društvu. Napastujući čovjeka, đavao se služi prijevarom, budući da on može pokazati samo lažna dobra i izmišljenu sreću, a sve se to uvijek pretvara u samoću i žalost. Izvan Boga ne postoje, niti mogu postojati, ni istinsko dobro ni prava sreća. Izvan Boga samo je mrak, praznina i najveća žalost.

Ipak, moć zloduha je ograničena: i on je pod nadzorom i vlašću Boga koji je jedini Gospodar čitavog svijeta. Đavao ne će ući u našu intimu ako to mi ne želimo (isto tako ni anđeo). Sigurno je da zlodusi ne mogu upoznati prirodu naših misli, osim na temelju vanjskih pokazatelja kao što su naše odluke, riječi koje izgovaramo, stvarnosti kojima smo zaokupljeni. Ono što nismo pokazali i što ostaje skriveno u našim dušama, njima je posve nepristupačno, čak i to prihvaćamo li ili odbijamo ono što nam došaptavaju oni ne mogu otkriti iz same srži naše duše […] nego na temelju našega ponašanja i vanjskih pokazatelja.

Đavao nema sposobnost oduzeti nam slobodu i staviti je u službu zla. Posve je dakle jasno da đavao ne može nikoga zavesti ako osoba svojevoljno i slobodno ne da svoj pristanak.

Sveti Župnik Arški kaže: »Đavao je veliki pas na lancu koji plaši, stvara veliku buku, ali grize samo one koji mu se previše približe.« S druge strane, nikakva ljudska snaga ne može se usporediti s njegovom, i samo ga božanska snaga može pobijediti i samo božanska svjetlost može otkriti njegove prijevare. Stoga duša koja želi nadjačati snagu đavla ne će u tome uspjeti bez molitve, niti će moći otkriti njegove prijevare bez poniznosti i mrtvljenja.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak II. (Korizma i Veliki tjedan)

[facebook]Ako ne želiš propustiti sutrašnju poticajnu meditaciju klikni like[/facebook]