Mlada se djevojka u ispovjedaonici požalila Padru Piju da ju obitelj njezina supruga neprestano ponižava. Sveti kapucin ju je, iako pun suosjećanja i razumijevanja, upozorio: “Tvoje je srce ispunjeno mržnjom prema toj obitelji. Imaš se razloga ljutiti jer si u pravu, no za ljubav Božju moraš im oprostiti.”

Padre Pio volio je svoje neprijatelje i one koji su ga progonili (Mt 5,44) i prema primjeru Božanskog Učitelja uvijek je bio spreman oprostiti.

Učiteljica S. L. doživjela je veliku nepravdu koja joj je obilježila čitav život i 1956. došla je u San Giovanni Rotondo. Bila je skeptična prema svecu, a kada je vidjela kako neke žene krunicama dotiču ispovjedaonicu Padra Pija, pomislila je: “Ovo je fetišizam!” Ipak, odmah je nastavila moliti: “Gospodine, ako je ovaj kapucin zaista svet, molim te, daj mi znak.”

U 2:30 ujutro probudio ju je snažan miris ruža. Pitala se otkud dolazi jer u sobi nije pronašla ništa što bi moglo izazvati tako nešto. Ujutro je otišla pogledati oko kuće u kojoj je boravila postoji li možda kakav vrt s ružama, no u blizini nije bilo apsolutno ničeg sličnog.

Kada je otišla u crkvu Padru Piju, prvo što mu je ispovjedila bilo je ono što joj je najviše opterećivalo savjest: “Proklinjem majku svog bivšeg momka jer ona je razlog zašto smo prekinuli i nismo se vjenčali.”

Svetac nije bio nimalo ljubazan:

“A tko si ti da sudiš? Kada se zaista pokaješ, vratit ćeš se ovamo!”

Potom joj je pred licem zalupio vratašca ispovjedaonice. Vraćajući se u unajmljenu sobu, potpuno histerična, pomislila je: “Kakav je ovo svetac? Pa nije mi dao ni riječ utjehe, dobila sam samo osudu.” Nastavila je razmišljati u tom tonu, a bijes u njoj samo je rastao. Odjednom je ponovno osjetila intenzivan miris, ovaj put ljubičica. Zaustavila se i upitala prijateljice s kojima je doputovala u San Giovanni Rotondo osjećaju li kakav miris; sve su odgovorile negativno.

Tada je shvatila kako je Padre Pio blizu nje unatoč grubosti koju je pokazao u ispovjedaonici. U sljedećih se mjesec dana počela smirivati, a uskoro osjetila kako je u njezinom srcu nestao i najmanji trag mržnje. Vratila se u San Giovanni Rotondo i dobila oprost od Padra Pija.

Svetac je imao i druge “metode” kako uputiti nekoga da se pokaje i oprosti. Jednog je dana upitao pokajnika: “Ispituješ li svoju savjest?”

Pokajnik nije dao odgovor, pa je Padre Pio nastavio: “Hajde da vidimo. Ako ti netko učini kakvo zlo, kako se ponašaš?”

“Padre, prvo burno reagiram, ali se pokajem i nastojim oprostiti.”

“U krivu si. Ako ti netko učini neko zlo, moraš odmah oprostiti, bez ikakve reakcije. Kada tako burno reagiraš za opraštanje je prekasno.”

Sljedeće svjedočanstvo pokazuje kako je Padre Pio brzo opraštao. Naime, Cleonice Morcaldi prisjeća se kako je jedan trgovac iz San Giovannija Rotonda po povratku iz Rima ogovarao sveca. Subraća i laici su znali za to i kad se čovjek pojavio u samostanu jedan ga je fratar pokušao spriječiti da se približi sakristiji gdje je Padre Pio ispovijedao. Svetac je, međutim, rekao subratu da ga pusti i, kada mu se čovjek približio, pozvao ga je imenom te rekao: “Ah, koliko si dugo čekao vani. Dođi nas zagrliti!” Potom ga je zagrlio pred svima.

Padre Pio je mržnjom smatrao i antipatiju. Tijekom ispovijedi jedna mu je žena rekla: “Padre, teško mi je pozdraviti one koji su mi antipatični.”

Svetac je spremno odgovorio: “Ali, to čak i pogani čine”.

(Padre Marcellino Iasenzaniro: “Il Padre – San Pio da Pietrelcina. La missione di salvare le anime”)

Padrepio.hr | Bitno.net