Životna priča 18-godišnje Amerikanke Aurore Sky Castner dokazuje da ne postoji nemoguće, i to bez obzira na brojne probleme i teške životne okolnosti. Naime, ova djevojka, koju zovu Sky, rođena je u zatvoru, ali je uz puno truda i odricanja nedavno primljena na prestižni Harvard, piše Aleteia.

Prije osamnaest godina rođena je u zatvoru Galveston, gdje je njezina majka izdržavala zatvorsku kaznu. Od tamo ju je izvukao otac, koji ima bipolarni poremećaj, te ju je odgajao kao samohrani roditelj.

Ubrzo se pokazalo da djevojčica ima brojne interese. Njezini su učitelji shvatili da Sky uživa čitajući knjige pa su je uključili u poseban program mentorstva („CISD Project Mentor Program“). Taj program funkcionira tako da se o djeci brinu mentori koji im prvenstveno pomažu u školovanju, ali i rješavanju ostalih životnih prepreka.

Za djevojčicu je bila zadužena mentorica Mona Hamby, koja se za lokalne novine The Courier prisjetila kako je u njoj odmah prepoznala iznimno bistro dijete i perspektivnu učenicu. „Sky mi je objasnila da je boravila u zatvoru… Odmah sam znala da se s njom ne bih trebala viđati samo jednom tjedno na ručku, nego joj se moram ozbiljnije posvetiti…“, objašnjava. Mentorica se angažirala oko djevojčice i pomogla joj u uspješnom školovanju. S njom je također često vodila duge razgovore o budućnosti te provodila slobodno vrijeme vodeći je frizeru i u kupovinu.

„Sve što me je Mona naučila bilo je vrijedno, jednako kao što je bilo vrijedno i ono kroz što sam prošla prije toga…“, objašnjava Sky. Kada se djevojci približilo vrijeme za upis na fakultet, mentorica Mona i njezin suprug odveli su je u obilazak Harvarda. Sky je bila oduševljena i uskoro je komisiji za upis na Harvard poslala zamolbu koja je počinjala riječima: „Rođena sam u zatvoru…“

Kao izvrsna učenica, koja je maturirala s najvišim ocjenama, Sky je ostvarila pravo na punu stipendiju za studij na Harvardu. Uskoro će, tako, sjesti u klupe najstarije američke akademske institucije o kojoj sanjaju generacije učenika.