Poštovani don Damire, zanima me smiju li kršćani odlaziti bioenergetičarima i postoje li neke negativne posljedice? Hvala!

Poštovani!

Koncept liječenja bioenergijom problematičan je i s medicinskoga i s kršćanskoga stajališta. U posljednje vrijeme u svijetu (pa i kod nas) proširile su se mnoge tehnike koje se temelje na tzv. liječenju energijom. Mnoge se od njih predstavljaju kao znanstveno dokazane metode koje daju uspješne rezultate. Međutim, s tim se tvrdnjama treba biti vrlo oprezan. Da bi zaštitili građane od mogućih prijevara, američki je Kongres 1998. godine pri Nacionalnom institutu za zdravlje osnovao i posebnu organizaciju koja se bavi proučavanjem alternativnih medicinskih tehnika: National Center for Complimentary and Alternative Medicine (NCCAM).

Pišući o tehnikama liječenja koje se temelje na energiji, NCCAM je zaključio da većina njih nije znanstveno valjana. Istaknuli su kako se treba razlikovati između dvije vrste energije: energija koja je stvarna i znanstveno provjerljiva te energija koja je samo navodna, ali nedokaziva. Stvarna se energija sastoji od mehaničkih vibracija (kao što je zvuk) i elektromagnetskih polja (svjetlo, radijacija itd.). Kod ovakvih tehnika u tretmanu pacijenata koristi se neki oblik mjerljive energije koji može imati pozitivan učinak. Primjer ovakve tehnike može biti akupunktura.

Posve je drugačiji slučaj s tehnikama koje se temelje na energiji koja nema svoju fizičku komponentu. Praktikanti takvih tehnika pozivaju se na različite religijske tradicije da bi objasnili način na koji djeluju. Temelji se uglavnom nalaze u nekom obliku životne energije koja se u starokineskoj tradiciji naziva chi, u japanskoj ki, a u indijskoj prana. Već spomenuti Nacionalni institut za zdravlje izjavio je da je ova skupina tehnika među najkontroverznijima jer ni energetska polja ni njihovi terapeutski učinci nisu potkrijepljeni nikakvim biofizičkim dokazima. Dakle, kada se dotaknete pitanja o bioenergetičarima, prvo biste morali odgovoriti na kojoj se točno energiji temelji njihovo liječenje. Takvi se tretmani obično sastoje od polaganja ruku i manipuliranja energijama u svrhu izlječenja. S medicinskoga je aspekta vrlo jasno da ne postoji nikakva bio pozadina u svemu tome.

Victor Stenger, profesor emeritus fizike i astronomije na Sveučilištu Hawaii, izjavio je da ni najprecizniji detektori poznati znanosti nikada nisu otkrili ni trag takva energetskoga oblika. Stoga se očito radi o nekom obliku duhovne energije kojom se želi postići učinak na fizičko zdravlje. Poneke tehnike, kao što je reiki, vrlo otvoreno o tome govore te svoje tretmane temelje na duhovnim vodičima i posebnim okultnim simbolima pomoću kojih se ta energija kanalizira. Drugi su bioenergetičari puno diskretniji i tome što rade žele dati znanstvenu ili čak kršćansku pozadinu. No ni jedno ni drugo nije moguće. U kršćanstvu ne postoji nikakva beživotna energija u čovjeku. Judeokršćanska antropologija u čovjeku razlikuje samo duh, dušu i tijelo, a Boga promatra kao jedinoga stvoritelja i davatelja života. Bog je, osim toga, biće s kojim čovjek stupa u kontakt ljubavi. Stoga on ne može biti nikakva sila ili energija, a još manje se njime može manipulirati u bilo koju svrhu.

I u kršćanstvu je poznat velik broj izlječenja, ali sva su ona rezultat Božjega dara primljena po molitvi, a ne po čovjekovu ovladavanju energijom. Međutim, važno je znati da kršćanstvo nije religija u kojoj se zdravlje veliča iznad svega. Trpljenje i patnja dio su života koji ima i svoju transcendentalnu dimenziju. Kada promatramo Isusova izlječenja, vidimo da je u njima uvijek važna komponenta obraćenje duše, odricanje od grijeha. Nijedan bioenergetski tretman to ne zahtjeva od pacijenata.

Stoga možemo zaključiti da se takvi tretmani protive kršćanskom nauku o čovjeku i o Bogu. Oni su u svom temelju magijski i zadiru u duhovnu sferu. Otvaranjem takvu utjecaju kršćanin se dovodi u opasnost otpada od vjere i pristajanju uz sile koje u ovom slučaju mogu dolaziti samo od Zloga. Preporučio bih vam da nikako ne pristajete na takve tretmane. Oni s medicinskoga aspekta nisu dokazani niti su se pokazali pozitivnima, a prividno poboljšanje može rezultirati s puno dubljim duhovnim problemima.

Bvb

don Damir

Gornji tekst je izvadak iz knjige “Don Damir odgovara”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.