Indigo i kristalna djeca su, po newageovskome zakonu divinizirane evolucije, stepenica više u ljudskoj evoluciji.1 Cijelo je čovječanstvo na putu evolucije indigo i kristalne djece koja su samo prethodnica i glasnici Novoga doba. Ta su djeca ovdje da nam pokažu put kako bismo mogli napraviti prijelaz na sljedeću razinu našega duhovnog rasta i evolucije. Indigo djeca posjeduju sposobnosti koje, navodno, pripadaju “višemu evolucijskom stupnju čovječanstva”.

Pojam indigo djeca 1970. godine izmislila je samozvana parapsihologinja Nancy Ann Tappe koja je tvrdila da vidi energetske boje aure. “Rubne znanosti” odmah su prigrlile ovu New age novotariju tješeći roditelje koji se nisu mogli nositi s pravom dijagnozom svoje djece. Roditeljima je ugodnije vjerovati da odgajaju maloga genija koji će postati spasitelj svijeta nego tiranina koji će svijet razoriti ili dijete s poremećajem u ponašanju. Pridodana je i teorija urote o “zloj zapadnjačkoj medicini” koja djecu pretjerano kljuka lijekovima te klasičnim školama koje sputavaju razvoj i kreativnost ovih malih genija. Najučestalija dijagnoza ove djece su hiperaktivnost i autizam:

Ova djeca mogu biti veoma bistra, veoma šarmantna ali i nemoguća za suživot. Ona razmišljaju o zabavnim i kreativnim stvarima strahovitom brzinom. Dok pokušavate ugasiti vatru koju su izazvali pekući sljezove kolačiće na peći, već su u kadi pokušavajući utvrditi hoće li zlatna ribica preživjeti u vrućoj vodi.3

New age vjeruje da su ta djeca vrlo empatična, da jako dobro shvaćaju ljude s kojima dolaze u kontakt. Posebno su visoka kvocijenta inteligencije, intuicije, samouvjerenosti, nepokoravanja autoritetima, sa sposobnostima telepatije, ali i neprilagođenim ponašanjem koje znanstvena medicina svrstava pod poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću te autizam. Riječ je, dakle, o asocijalnoj, hiperaktivnoj djeci, ali za koju New age ima vlastito objašnjenje: svojom hiperaktivnošću djeca izražavaju nezadovoljstvo s okoštalim odgojno-obrazovnim sustavom. Zovu se indigo djeca zato što, navodno, imaju auru indigo boje. Evo kako ih definiraju Lee Carroll i Jan Tober u svojoj knjizi Indigo djeca. Stigli su novi klinci:

Što je indigo dijete? Zašto ih zovemo Indigo? Najprije ih definirajmo: indigo dijete je dijete koje pokazuje nov i neobičan sklop psiholoških osobina i obrazac ponašanja za koji se općenito nije ranije znalo. Taj obrazac ima zajedničke jedinstvene čimbenike koji navode na pomisao da svi koji dolaze s njima u kontakt (osobito roditelji) mijenjaju svoj način postupanja s njima, baš kao i odgoj, da bi postigli ravnotežu. Ako se zanemare ti novi obrasci, potencijalno se stvara neravnoteža i frustracija u umu tog dragocjenog novog života.2

Cijelo treće poglavlje u svojoj knjizi Indigo djeca Lee Carroll i Jan Tober posvetili su duhovnim aspektima indigo djece. U njemu se susrećemo s objašnjenjem karme indigo djece, da su to djeca koja se sjećaju svojih prošlih života (reinkarnacija), njihove komunikacije s anđelima i svih drugih učenja koja idu u paketu s New ageom, a nemaju znanstvenu osnovu.

Jan i Lee su triput pozivani da govore u Ujedinjenim narodima u New Yorku, posljednji put u studenom 1998. godine,4 što samo svjedoči o snazi lobija koji stoje u pozadini New age svjetonazora. Desetljeće kasnije isti autori L. Carroll i J. Tober objavili su novu knjigu pod naslovom Indigo djeca deset godina poslije. Što se događa s indigo tinejdžerima?5 u kojoj produbljuju sadržaje prethodne knjige. Kasnije je hrvatska udruga Indigo svijet6 izdala set od četrdeset kartica Daniela Postružina pod naslovom Indigo anđeli. Poruke tebi, drago indigo dijete. Širenju mita o indigo djeci pridonijela je i bivša psihoterapeutkinja Doreen Virtue koja se posvetila unosnu pisanju literature o indigo djeci:

Za mene su ona odgovor na sve molitve za mir. Ona će očistiti zemlju od društvenih zala i pokvarenosti. Druge su generacije prije njih pokušavale, no zapale su u apatije. Indigo djeca nas neće iznevjeriti, osim ako ih suvremena medicina ne porobi svojim lijekovima, posebice onima za hiperaktivnu djecu.7

Za širenje indigomanije u Hrvatskoj najzaslužnija je defektologinja Katica Buljan-Herceg koja je u Dubrovniku osnovala udrugu Indigo kristalni most koja je početkom godine radila sa sedamnaestero autistične djece. Spomenutu defektologinju je u “indigo svijet” uveo dvogodišnjak koji joj je podario dotada potpuno nepoznato iskustvo telepatske komunikacije. Intuitivno povezivanje s djecom nastavljalo se, po njezinu kazivanju, uz česte potvrde kroz crteže djece koja su simbolima potvrđivala da komuniciraju telepatski. Spomenutoj defektologinji Katici Buljan-Herceg pridružila se i logopedica Lidija Carević istovjetnim stavovima: “Svoj toj djeci zajednička je, naime, intuitivna telepatska komunikacija i pristup univerzalnom znanju.”8 Carević dodaje i sljedeće:

Ova djeca pobijaju sve dosadašnje teorije, a najlakše ih je opisati s osobinama koje se pripisuju anđeoskim bićima, krase ih iscjeliteljske sposobnosti, izvanosjetilna percepcija te zadivljujuća razina emocionalne inteligencije.9

Opširnije o indigo djeci zainteresirani mogu naći na međunarodnim internetskim stranicama indigo djece.10 Razvidno je da je filozofija o indigo djeci isprepletena s okultno-ezoterijskim učenjima kakva susrećemo u teozofiji i srodnim društvima.11

Ono što smo do sada rekli za indigo djecu većim se dijelom može primijeniti i na kristalnu djecu. U odnosu na indigo djecu kristalna djeca predstavljala bi još stepenicu više u evoluciji čovječanstva. Počela su se pojavljivati početkom ovoga stoljeća (tisućljeća). Funkcioniraju na višoj razini svijesti. I njihov je cilj da nas povedu na novu stepenicu evolucije te nam otkriju našu unutarnju snagu i božanstvenost.12

Djeca duge još je jedna novotarija New agea povezana s kanaliziranjem i duhovima vodičima. Predstavljaju ih kao vrlo senzibilnu, iznimno intuitivnu, rođenu s beskonačnom mudrošću i sposobnošću da promijene svijet oko sebe. Djeca duge drukčija su od indigo i kristalne djece. Iako indigo djeca imaju čudesnu intuiciju i sposobnost manifestiranja, ona mogu biti podložna negativnim utjecajima oko sebe. Dijete duge pak mijenja energiju sebe kako bi podmirilo najviše potrebe ljudske vrste. 13

Kritičari indigo i kristalne djece, zajedničkim imenom “zvjezdane djece”, ukazuju da je riječ o “fast food psihologiji” koja ne samo što sadrži nepomirljive stavove s kršćanstvom i znanošću, nego da može biti i vrlo opasna. Prije svega zato što opasno brka nadarenost djece (viša razina evolucije) sa psihijatrijskim bolestima. Roditelje drži u zabludi da autističnu djecu ne liječe pod motom da su baš ona evolucijski skok koji će pomoći cijelomu čovječanstvu na njegovu usponu na višu razinu svijesti. Osobe koje žele biti odgojitelji ne bi smjele subjektivno tumačiti svaki crtež djeteta kao telepatski i u njemu iščitavati posebne poruke za cijelo čovječanstvo. Spominju se u objavama ove djece anđeli i Isus Krist koji, navodno, govore preko te djece, ali istodobno nailazimo i na elemente spiritizma i hinduističkoga panteizma koji su s kršćanstvom nespojivi. Riječ je o sinkretističkome učenju svojstvenu New age duhovnosti u kojoj djeca zauzimaju mjesto kućnih ljubimaca. Uzdizanjem djeteta na razinu božanstva potiče se u njemu osjećaj nadmoći i autoriteta. Razvoj osjećaja svemoći potencijalno čini dijete bezosjećajnim tiraninom. Dijete slabo podnosi frustracije i smatra svojim pravom da mu se ispuni svaka želja, a prevelika popustljivost u odgoju može imati trajne negativne posljedice.

Gornji tekst je izvadak iz knjige fra Josipa Blaževića “New age i kršćanstvo”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.netO knjizi “New age i kršćanstvo” saznajte više na linku ovdje gdje je možete i prelistati.


1 Usp. http://fontanasvjetlosti.weebly.com/tko-su-indigo-djeca.html

2  Lee CARROLL i Jan TOBER, Nav. dj., 2003.

3  Isto.

4  Usp. Isto, 241.

5   Usp. Isto.

6  Usp. http://indigo-svijet.hr/indigo-andjeli/ (8. srpnja 2012.). Indigo svijet je društvo s ograničenom odgovornošću za trgovinu i usluge. Skraćeni naziv tvrtke: Indigo svijet d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu, Lepavinski put 7. Direktor i član uprave je Daniel Postružin. Naziv “indigo svijet” referira se uz fenomen djece nove generacije s posebnim sposobnostima, tzv. indigo djece, te simbolično predstavlja sve ljude Novoga doba koji kreiraju duhovniji, zdraviji i sretniji život na Zemlji. Slogan think indigo… feel indigo… (misli indigo… osjećaj indigo…) izražava životni stil s kojim se danas poistovjećuje sve više osoba. On poziva na sudjelovanje, pripadanje, razvoj, igru. http://indigo-svijet.hr/o-nama/ (8. srpnja 2012.).

7   Usp. Roditeljski.info: “Indigo obmana za lakovjerne roditelje”, http://www.roditeljski.info/magazin/2010/08/indigo-obmana-za-lakovjerne-roditelje/ (8. srpnja 2012.); Lifestyle: “Indigo djeca – opasna obmana za roditelje”, http://www.tportal.hr/lifestyle/zdravlje/82309/Indigo-djeca-opasna-obmana-za-roditelje.html (8. srpnja 2012.); http://hr.wikipedia.org/wiki/Indigo djeca (8. srpnja 2012.).

8   http://www.tportal.hr/lifestyle/zdravlje/82309/Indigo-djeca-opasna-obmana-za-roditelje.html (8. srpnja 2012.)

9   Isto.

10   http://www.indigochild.com/ (8. srpnja 2012.)

11   Usp. http://indigo-svijet.hr/obavijesti/konzultacija-knjige-zivota-i-akasa-zapisa-ja-jesam-majstor-vibracije-svjetlosni-treningseminar/131/(28. listopada 2012.).

12   Usp. Meg BLACKBURN LOSEY, Djeca sadašnjice, Zagreb, 2008.

13   Usp. http://www.thetahealingcroatia.com/theta_tecajevi.htm (1. siječnja 2013.)