Molim Vas za objašnjenje zbog čega je feng shui idolopoklonstvo jer moja djeca žele ga koristiti za uređenje prostora i misle da je to bezazleno, pogotovo što im se sugerira da to nije protiv Crkve i protiv Boga. Ja im nisam dovoljno uvjerljiva jer ne znam sve detalje i ne znam kako ih razuvjeriti da me ozbiljno shvate jer im izgledam staromodno. Također pristaju uz većinu ideja New agea jer to skoro svi iz njihovog društva čine, a i većina svećenika ne obraća neku pažnju na te stvari i ne upozorava često.

N. J., Osijek

Poštovana, N. J.,

literatura o feng shuiju na Zapadu, uključujući i hrvatsko govorno područje, svakim danom sve je opsežnija. Zapadnjaci su sve više zavedeni ovom kineskom metodom geomantije, zbog čega se vrijedi o njoj bolje informirati. Stoga vam zahvaljujemo na Vašem upitu jer, vjerujemo, niste jedini koje muči isto pitanje.

Objašnjenje pojma

Feng shui se doslovno može prevesti kao “vjetar i voda”. Stari Kinezi su vjerovali da trebamo živjeti u skladu s prirodom, s vjetrovima i vodama, kako bismo postigli sreću i blagostanje. Svrha feng shuija, ili gatanja iz zemlje (geomantije), je otkrivanje načina djelovanja energija na neko područje i umijeća skladnog življenja s njima. Feng shui je najstariji taoistički oblik gatanja s istančanim smislom za okoliš. Zauzima se za život s prirodom u skladu umjesto u konfliktu. Kao gatarski sustav, feng shui je stariji od proricanja iz zvijezda.

Taoistička filozofija

Osnovu filozofije i prakse feng shuija predstavlja učenje da je zemlja živi organizam isprepleten nevidljivim energetskim linijama kroz koje protječe snažna vitalna energija qi (ch’i). Učenje o qi-ju, koji prožima sva živa bića i materiju, predstavlja okosnicu kineske filozofije i medicine (ki u Japanu ili prana u Indiji). Feng shui objašnjava da se pojavljuje problem kad se qi energija kreće prebrzo, presporo, ili potpuno zastane. Povoljne energetske linije nazivaju se sheng-qi, ili zmajev kozmički dah. Nepovoljne linije nazivaju se sha-qi, ili ubojiti dah te, prema ovom učenju, mogu negativno utjecati na stanovnike nekog kraja ili zgrade. Pozitivna energija može povoljno utjecati na zdravlje, dugovječnost, sklad, bogatstvo i uspjeh. Negativna energija može prouzročiti bolesti, nesreće i materijalnu štetu. Energija neke regije mijenja se tijekom godine s promjenom godišnjih doba. Energetske promjene za svaku pojedinačnu godinu, ili pojedini mjesec, mogu se izračunati primjenom pa-k’ua principa, odnosno principom Pet elemenata (drvo, zemlja, vatra, voda, metal) i Devet polja bague (bagua je nacrt koji svaku kuću dijeli na devet polja koja odgovaraju različitim životnim područjima: karijera, znanje, obitelj, bogatstvo, ugled, partnerstvo, djeca, prijatelji, tai chi). Kada se izgradi neka nastamba ili grob na nekom određenom mjestu, u njemu se koncentrira njegova energija. Energija koja se koncentrira u jednoj kući, osim što utječe na one koji u njoj stanuju, utječe i na rodbinu koja živi drugdje. Energija nekog groba utjecat će navodno i na potomke onoga tko je u njemu pokopan. Feng shui se, dakle, bavi odabirom najprikladnijih mjesta za gradnju. Kada je u pitanju gradnja kuće, na djelu su feng shui yang sfere, a pri gradnji groba, feng shui ying sfere.

Primjena u praksi

Postizanje zaštite predstavlja osnovnu svrhu odabira najprikladnijeg mjesta za gradnju, bilo za stanovanje ili pokapanje. Neko mjesto je zaštićeno ako je na višem zemljištu od drugoga koje je njemu nasuprot. Važan čimbenik predstavlja prisutnost pozitivnih karakteristika terena i odsutnost destruktivnih. Glatki i okrugli oblici nositelji su pozitivnih energija, oštri i šiljasti predmeti (rubovi krova ili susjednih kuća okrenutih od vaše kuće te sjene drveća, zidova ili tv-antena) predstavljaju negativne energije (ubojiti dah). Kuća nasuprot gruboj hridi ili između nebodera različitih visina bit će izložena udaru negativnih energija. Kinezi negativnu energiju nazivaju oštrom ili otrovnom strijelom.

Ulice, rijeke i doline, kanali su različitih energetskih tokova. Energija koja prolazi u obliku dugačkih, ravnih linija, previše se ubrzava, postaje prejaka te se pretvara u negativnu. Ona koja teče blagim vijugavim linijama poput meandara rijeke je pozitivna. Nepovoljna mjesta za gradnju kuće ili groba bila bi na kraju križanja u obliku T ili na visini račvanja u obliku Y. U prvom slučaju (T) energija se lomi o građevinu kao valovi o morsku obalu. Na račvanju (Y) građevina je zapljusnuta energijama s dviju strana.

Prema feng shuiju nije važan samo izvanjski ambijent: i unutar zgrade energetske struje utječu na sreću i zdravlje onih koji u njoj stanuju. Brojni čimbenici, od vrste poda pa do arhitektonskih osobitosti, boja, ogledala… pridonose protoku pozitivnih ili negativnih energija u zgradi.

Geomantički kompas

Pri otkrivanju položaja i pravca kretanja pozitivnih ili negativnih energija, majstor feng shuija služi se geomantičkim kompasom, instrumentom s dvadeset i četiri točke, sa žljebovima koji opisuju tip energije, yin ili yang, koja teče u tom pravcu. Geomantičkim kompasom koriste se za određivanje pravca prema kojemu treba usmjeriti ili je već usmjerena neka zgrada. Smjer i godina gradnje omogućuju sastaviti geomantičku kartu, koja pokazuje položaj pozitivnih i negativnih energija u kući.

Tumačenje geomantičke karte složeni je postupak na bazi brojčanih kombinacija. Određene kombinacije negativne za spavaću sobu, na primjer, mogu biti pozitivne za skladište. Ili kombinacije nepovoljne za ured ili studij mogu, na primjer, biti pogodne za kuhinju.

Zaključak

Feng shui predstavlja taoistički oblik gatanja koji, protivno zapadnoj komercijaliziranoj praksi, u Kini podrazumijeva višegodišnji proces obuke pod vodstvom iskusnog majstora.

Čak i u Kini ovaj se primjenjuje uglavnom na selima gdje prostor i vrijeme omogućuju primjenu njegovih načela, dok si taj luksuz u napučenim gradovima mogu priuštiti samo imućniji ljudi.

Dobar bi bio samo onaj prostor u kojemu su yin i yang u ravnoteži i skladu.

Na Zapadu je feng shui dobro prihvaćen u sredini New agea, zbog obećanja podizanja kvalitete života i postizanja sreće i to običnim premještanjem namještaja ili unošenjem određenih predmeta u stan, što je, zasigurno, daleko lakše od promjene vlastitoga života i usklađivanja sa zahtjevima evanđelja.

fra Josip Blažević

Tekst je izvorno objavljen u časopisu Veritas – Glasnik svetog Antuna Padovanskog.


Bibliografija:

BIRDSALL, G., Feng shui pratilac, Zagreb 1977.
BROWN, S., Praktični feng shui, Zagreb 2002.
CHUEN, L.K., Feng shui priručnik. Kako stvoriti zdraviji okoliš u domu i na poslu, Zagreb 1997.
EVA, W., Il grande libro del tao. Una guida completa al taoismo, Milano 1998.
KINGSTON, K., Feng shui. Stvaranje svetog prostora, Korčula-Zagreb 1998.
PARTRIDGE, C., Enciklopedija novih religija, Zagreb 2004.
SANDIFER, J., Feng shui astrologija, Zagreb 1999.
SUMMERS, S., Feng shui u 5 minuta, Split 2004.
TOO, L., Feng Shui for Gardens, Shaftesbury 1998.
TOO, L., Feng Shui Fundamentals Wealth, Shaftesbury 1999.
TOO, L., Lillian Too’s Little Book of Feng Shui, Boston 1998.
TOO, L., Feng Shui Success Secrets, Hong Kong 2000.
WALDMAN, W.-CHONG LEE, D.G., Feng shui atlas, Zagreb 2005.
WEBSTER, R., Feng shui za početnike, Split 2004.