Sveta Matilda iz Hackeborna, benediktinska monahinja (+ 1298.), bila je pouzdanica velikoga Gospina obećanja. Pred kraj svojega života, sa strahom misleći na čas u kojemu duša napušta tijelo kako bi ušla u vječnost, svetica je molila Majku Božju da se udostoji biti joj na pomoć u tome svečanom času. Gospa, koja se već toliko puta ukazala svojoj vjernoj službenici, uslišila joj je molitvu, rekavši joj: Da, sigurno ću učiniti ono što od mene tražiš, kćeri moja, no od tebe tražim da mi svaki dan izmoliš tri Zdravomarije.

Prva Zdravomarija neka bude na čast Boga Oca, koji je po veličajnosti svoje svemoći tolikom časti uzvisio moju dušu tako da sam ja, poslije njega, svemoguća na nebu i na zemlji.

Druga Zdravomarija neka bude na čast Sina Božjega, koji u veličini svoje neistražive mudrosti mene uresi i ispuni tolikim darovima znanja i razumnosti da uživam gledanje Blaženoga Trojstva u većoj mjeri nego svi sveti, te koji me je okružio tolikim sjajem da poput sjajnoga sunca rasvjetljujem čitavo nebo.

Treća neka bude na čast Duha Svetoga, koji je u mene ulio puninu miline svoje ljubavi te me učinio tako dobrom i blagom da sam ja, poslije Boga, najkrotkija i najblaža od svih.

Evo obećanja koje je Djevica povezala s Trima Zdravomarijama: U času smrti ja ću biti uz tebe, utješiti te i od tebe udaljiti svaku đavolsku silu. Ulit ću ti svjetlo vjere i spoznanja kako tvoja vjera ne bi bila kušana neznanjem i pogrješkom. Pomoći ću ti u času tvojega prijelaza, ulijevajući blagost Božje ljubavi u tvoju dušu, da toliko prevlada u tebi tako da se svaka muka i gorčina, po ljubavi, preobraze u najveću milinu. Ova pobožnost, dakle, nije nastala po ljudskoj volji ili djelovanju, nego po izričitoj Marijinoj objavi s tako utješnim obećanjima koje je mogla dati jedino Kraljica Neba. A Gospa uvijek održava riječ koju je dala svojim vjernicima, onima koji primjenjuju trostruki anđeoski pozdrav. Ona dopušta da se osjeti njezina majčinska i nevidljiva prisutnost u času u kojemu se njihova duša predstavlja Bogu.

Moliti pobožnost Triju Zdravomarija jednostavno je. Dovoljno je svakoga jutra i večeri izmoliti tri Zdravomarije prije kojih je potrebno spomenuti se ovih nakana:

Marijo, majko Isusova i moja majko, obrani me od Zloga u životu i na času moje smrti, po moći koju ti je udijelio vječni Otac.

Zdravo, Marijo

Po mudrosti koju ti je udijelio tvoj božanski Sin.

Zdravo, Marijo

Po ljubavi koju ti je udijelio Duh Sveti.

Zdravo, Marijo

O, Majko moja, očuvaj me danas od smrtnoga grijeha.

Ili sljedeću, koju predlaže sv. Alfonzo:

Po svojemu čistom i bezgrješnom začeću, o, Marijo, očisti mi srce i spasi mi dušu.

Ove kratke molitve mogu se moliti jedanput ili poslije svake Zdravomarije.

Crkva je odobrila ovu pobožnost, a mnogi su je sveci rado molili: sveti Ante Padovanski, sveti Alfonzo Marija de Liguori, sveti Župnik Arški, sveta Gemma Galgani i sveti Ivan Bosco.

Pobožnost Triju Zdravomarija nastavlja i u našim danima donositi plodove obraćenja i spasenja svakomu tko je moli s vjerom i ustrajnošću.

Za očuvanje čistoće

Brojni su primjeri koji potvrđuju učinkovitu moć vjerno moljenih Triju Zdravomarija kako bi se živjela čistoća na koju su svi kršćani obvezani, svatko prema svojemu stanju, a još više kako bi se uzdržalo djevičanstvo. 

Sveta Gemma Galgani svaku je večer u čast Bezgrješnoga Začeća molila Tri Zdravomarije s rukama ispod koljena. Jednom ju je tako zatekla strina Elisa Galgani te ju upitala: “Gemma, što to radiš? Ne znaš li da ti to šteti želudcu?” Ona joj odgovori: “Tako me je naučila baka.” Još je dodala: “Baka mi je rekla da ako budem tako molila Tri Zdravomarije, Gospa ne će dopustiti nikakav grijeh protiv svete čistoće.”

Priređeno prema tekstu iz knjižice “Tri Zdravomarije” – ključ za odlazak u Raj