Proroci su najavljivali dolazak Mesije mnogo ranije, kao glasnici koji najavljuju dolazak velika kralja. “Čini se dakle da je Ivan postavljen kao neka međa između obaju saveza, staroga i novoga. Sam Gospodin svjedoči da je Ivan na neki način međaš: ‘Zakon i proroci do Ivana su Krstitelja’ (Iv 1,22). On u sebi dakle nosi i značaj drevnosti i nagovještaj novosti. Zbog značaja drevnosti rađa se od ostarjelih, a zbog značaja novosti očitovan je još kao prorok u majčinoj utrobi. Kad je Marija došla u pohod Elizabeti, još nije bio Ivan rođen, ali je zaigrao u majčinoj utrobi. Već tu bijaše označen, bijaše izabran prije rođenja. Pokazano je čiji će biti preteča prije nego ga je vidio.”

Cjelokupno značenje Ivanova života bilo je, još od majčine utrobe, određeno ovim poslanjem. A poslanje će mu biti: “pripraviti Gospodinu savršen narod”. Ne sebi za zabavu, nego jer je zbog toga cilja došao na svijet.

Takav je svaki apostolat: zaboraviti sami sebe i iskreno se brinuti o drugima. Ivan je savršeno ostvario svoje poslanje, čak je i život dao u ispunjenju svojega poziva. Mnogi su upoznali Isusa zahvaljujući apostolatu Ivana Krstitelja. Prvi učenici slijedili su Isusa na Ivanov izričiti znak, a mnogi drugi bili su za to duhovno pripravljeni zahvaljujući Ivanovu propovijedanju.

Poziv zahvaća sav život i sve uređuje tako da bude na službu božanskom poslanju. Gospodin je već predvidio da o odgovoru koji će u svoje vrijeme dati Ivan ovisi obraćenje mnogih sinova Izraelovih. Svaki čovjek, na svojemu mjestu i u okolnostima svojega života, ima poslanje koje mu je Bog predodredio; o njegovu izvršenju ovise mnoge druge stvari koje su Božja volja. “O tom što se ti i ja ravnamo po Božjoj volji ovise mnoge velike stvari. Nemoj to zaboraviti.” Približavamo li Gospodinu one koji su oko nas? Jesmo li uzori u izvršavanju svojega posla, u obitelji, u svojim društvenim odnosima? Govorimo li o Gospodinu svojim kolegama s posla ili sa studija?

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak I. (Došašće – Božićno vrijeme – Bogojavljenje)