U ovim danima došašća i mi možemo poboljšati ispit savjesti kako se ne bi zadržavali na stvarima koje su zapravo nevažne i propuštali ono što je uistinu važno. Ako se naviknemo na dnevni ispit savjesti – kratak ali temeljit – jasno ćemo vidjeti pogrješke koje udaljavaju naše srce od Boga i znat ćemo na vrijeme djelovati.

Ispit savjesti je poput oka sposobna vidjeti najskrivenije zakutke našega srca, njegova lutanja i navezanosti.

Kroz ispit ja vidim, rasvijetljen sam, izbjegavam opasnosti, ispravljam nedostatke i usmjeravam svoj put. Služeći se njime kao bakljom, jasno vidim i zapažam cijeli svoj unutarnji život; i na taj način ne samo što ne mogu ustrajati u zlu nego se upravo osjećam obvezan vršiti istinu, tj. rasti u pobožnosti.

Ako zbog lijenosti zanemarimo ispit svoje savjesti, moguće je da se pogrješke i sklonosti ukorijene u duši, sve dok više ne ćemo znati vidjeti na koju smo veličinu pozvani, do toga da ćemo se zaustaviti na sitnicama koje Gospodinu malo ili nimalo znače.

U ispitu savjesti pronaći ćemo skriveni uzrok svojih očitih propusta u ljubavi i u radu, skriveni korijen tuge ili zlovolje, ili nevjernoga izvršavanja obveza pobožnosti prema Gospodinu: situacija koje se ponavljaju, možda učestalo, u našem životu i za koje ćemo tako naći lijek.

Ispituj se smireno i odvažno. Nije li istina da tvoje loše raspoloženje i bezrazložna tuga – prividno bezrazložna – potječu od tvoje neodlučnosti da prekineš tanke, ali stvarne niti kojima te lukavo oplela tvoja požuda?

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak I. (Došašće – Božićno vrijeme – Bogojavljenje)

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]