Svake godine na različitim događanjima susrećem na desetke tisuća ljudi. Većina njih su katolici koji žele početi čitati Bibliju, ali ne znaju kako započeti.

Pa ako ste ikada željeli dublje zaći u Božju Riječ, ali niste znali kako joj pristupiti, dopustite da vam predložim nekoliko savjeta, kako biste nešto naučili iz mojih pogrešaka.

Kao što je to kod svih stvari, ako želite sagraditi nešto – u ovome slučaju, svoje znanje i ljubav prema Svetome pismu, nećete samo zgrabiti čekić i čavle i početi lupati. Kako biste bili sigurni da nećete samo brže-bolje započeti, a onda odustati zbog frustracije ili zbunjenosti, postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste bili uspješniji.

Ovome ćemo pristupiti na tri razine: alati, nacrt i izgradnja. Na kraju ćete imati ukupno 10 koraka koji će vam pomoći izgraditi biblijsku tvrđavu koja može odoljeti svemu čime bi vas đavao mogao napasti.

Alati

Počnimo s tri stvari koje biste trebali učiniti prije nego što počnete proučavati Bibliju.

1. Izaberite vrijeme, ali ne bilo koje

Odaberite svakodnevno vrijeme kada ćete otvarati Riječ Božju i držite se toga, ali pazite da pametno odaberete. Na primjer, ako ste stvarno umorni, onda čitanje Biblije kada ste u krevetu vjerojatno i nije najbolje vrijeme. Odaberite vrijeme kada ste posve budni, kako biste mogli biti apsolutno pozorni.

2. Izaberite Bibliju koju možete razumjeti

Nabavite dobru katoličku Bibliju (u kojoj ćete naći sve 73 knjige), ali ako je trenutno nemate, to vas ne mora sprječavati u čitanju. Najbolji današnji prijevod je onaj koji već imate. Važno je da vam je Biblija ugodna za čitanje (za vid), dovoljno lagana da je nosite sa sobom gdje god bili, dovoljno izdržljiva da biste je stvarno koristili, i dovoljno povoljna da vam ne bude neugodno pisati po njoj ili nešto bilježiti.1 Samo zapamtite: vaša je Biblija kao teleskop – on nije tu da gledate nju, nego da gledate kroz nju.

3. Nabavite druge knjige koje će vam pomoći razumjeti Knjigu nad knjigama

Postoji mnoštvo solidnih katoličkih pomoćnih materijala i resursa koji vam mogu pomoći bolje razumjeti Bibliju, poput onih dostupnih preko Ascensiona i drugih dobrih katoličkih izdavača 2. Dobro je i pri ruci imati „Katekizam Katoličke Crkve”, tako da vam i on posluži kao pomoć pri proučavanju.

Nacrt

Ove tri stvari možete činiti dok proučavate:

1. Molite, a onda još molite

Prije nego što otvorite Riječ Božju, zamolite autora te Riječi – Duha Svetoga – da bude prisutan na snažan i silan način. Utihnite, provedite neko vrijeme u tišini, i držite Bibliju u rukama dok molite. Zamolite Boga da po snazi svojega Duha otvori vaš um, vaše oči i vaše srce svojoj istini. Zahvalite Mu za dar Njegove Riječi, dar koji su milijuni ljudi obranili svojim životom kako biste vi imali slobodu da čitate i molite. Ne mora to biti duga molitva, ali odvojite vrijeme za nju. To je najvažniji korak u proučavanju Biblije.

2. Imajte plan

Ako ste planirali pročitati Bibliju od korica do korica – nemojte. Biblija nije roman, i nije zamišljena da se čita od Knjige Postanka pa sve do Otkrivenja. Moramo naučiti cijelu priču o povijesti spasenja. Najtoplije preporučujem niz resursa The Great Adventure, bilo da ste odrasla osoba (TGA) ili tinejdžer (T3), ili pak osnovac (Encounter). Sve smo pokrili!

A nakon što „pohvatate” što je općenita slika Biblije, onda se možete usredotočiti na manje portrete. Ja bih izabrao jednu knjigu s kojom ćete početi. Neka vam ta knjiga neko bude u središtu pažnje. Ako tek počinjete, predlažem vam Evanđelje po Marku. Evanđelje po Marku najkraće je i najlakše ga je razumjeti. Već znate glavne ličnosti i događaje, i njihovo osobno značenje i važnost u vašem hodu u vjeri. Evanđelja su okosnica cijele Biblije. Ona su odlično mjesto za početak i uživljavanje u ritam čitanja.

3. Naučite što je u pozadini

Ako počnete od nekoga Evanđelja, odvojite vremena da doznate tko je bio autor, kome je pisao, i što su osnovne teme njegova evanđeoskog izvještaja. Zapitajte se što taj izvještaj čini drugačijim od druga tri. Nemojte tek tako skočiti na Poslanicu svetoga Pavla, a da ne znate što se događa u gradu kojemu on piše. Ako čitate nekoga od proroka, pročitajte prvo što se tada događalo u njegovu svijetu.

„Gdje mogu naučiti te stvari?” možda se pitate. Pročitajte uvod u Evanđelje na stranicama koje mu prethode (ili na kraju Biblije, op. prev.). Koristite neku od dodatnih knjiga ili resursa koji će vam pomoći. Onda kada znate što se događa s autorom i publikom, riječi će vam se pokazati u posve drugačijemu svjetlu, i bolje ćete shvatiti stvar.

Izgradite ljubav prema Božjoj Riječi

Na kraju spomenimo četiri mudra savjeta kojih se trebate sjetiti kada čitate Bibliju, ali i kasnije.

1. Manje je više

Nemojte samo otvoriti Evanđelja i čitati dok se ne umorite, ili pak 15 minuta, jer ste toliko odlučili čitati. U većini Biblija poglavlja su podijeljena na odlomke. Ako ste, na primjer, počeli s Markovim evanđeljem, nemojte početi s prvim retkom i onda čitati cijelo poglavlje, nego uzmite prvih osam redaka, a zatim 15 minuta razmišljajte o tome. Uzmite retke od 9. do 11. i razmatrajte ih. To prvo poglavlje (45 redaka) treba razlomiti na deset dijelova za proučavanje. Proučavanje Biblije nije kao vožnja preko čitave zemlje. Nije bit u tome koliko udaljenosti prijeđete u određenome vremenu. Uživajte u vremenu, spustite stakla, i upijajte ljepotu.

2. Točke na kraju rečenica postoje s razlogom

Točke na kraju rečenica dar su gotovo koliko i riječi koje im prethode. Svaka točkica je poziv da udahnete i razmislite o tome što ste upravo pročitali i izmolili. Kod svake točke uzmite jedan trenutak da zamislite priču koja se tu odvija. Ako čitate o Isusovu krštenju (Mk 1,9-11), nemojte samo reći: „Super, tu se Isus krsti.” Pođite dublje. Kod svake točke uđite dublje u priču. Gdje ste vi pri Njegovu krštenju? Jeste li na obali, na planini koja se nadvija na obzorom, ili u vodi odmah do Isusa? Je li vruće? Kakav je miris vode? Je li bučno ili mirno? Neka priča oživi.

3. Dnevnik

Dok čitate, a reci vas zbunjuju ili imate pitanja, zapisujte ih u dnevnik. Nemojte si dopustiti da zapnete na nekom zahtjevnome retku. Zapišite broj retka i upitnik, i nastavite čitati. Kasnije možete pogledati u fusnote, druge knjige, ovu internetsku stranicu, ili jednostavno pitajte nekoga tko dobro poznaje Bibliju da vam pomogne. No dnevnik nije tu samo za pitanja. Trebali biste ga koristiti i da zapišete promišljanja koja reci potiču u vama. Zapišite slike koje vam Bog daje u vašoj mašti. Zabilježite ključne retke koji vam se ističu u duhovnome smislu. Bog će otkriti mnogo o sebi ako Mu dopustite.

4. Spustite Knjigu

Nemojte postati knjiški crv koji nikada ne skida pogled sa stranice. Biblija je živa Riječ (Iv 1,1-5; Heb 4,12). Ona živi i diše mnogo dalje od stranice na kojoj se nalazi. Podijelite ono što ste naučili. Zapisujte odlomke i zalijepite ih negdje u svojoj sobi, ormariću ili uredu. Mejlajte retke ljudima. Stavljajte ih na hladnjak. Baš poput Euharistije, i Riječ treba uzeti, blagosloviti, razlomiti i podijeliti. Najveći dar koji možete nekome dati jest da živite život koji odražava Evanđelja, i odražavati Boga u svemu što radite. Drugi najveći dar jest pozvati druge da zavire u to ogledalo.

Ova će knjiga promijeniti vaš život

U redu, ovo je dobar početak. Uzmite alate, skupite nacrte na jedno mjesto, i počnite graditi svoju ljubav prema Riječi Božjoj. Postoji nekoliko načina da se počne čitati Sveto pismo. Ovo su samo oni za koje sam s godinama naučio da su najbolji, najrealističniji koraci da se počne i nastavi čitati svakodnevno.

I nemojte misliti da morate učiti svakoga puta kada otvorite Bibliju. Odlično je ako možete odvojiti 30 do 45 minuta svakoga dana da počnete učiti, ali to ne znači da ne možete listati i po drugim knjigama, kao što su Psalmi, Mudre izreke, Knjiga Sirahova, Knjiga Mudrosti, Propovjednik, ili Poslanice svetoga Pavla. Sve će vas one blagosloviti.

Također toplo preporučujem Jakovljevu poslanicu iz Novoga zavjeta. Poslanica Rimljanima predivna je i iznimno dobro napisana knjiga, ali ponekad je malo „preduboka” za biblijskoga početnika. Poslanica Rimljanima uči nas kako doći u raj, a Jakov nas uči kako živjeti na zemlji (s ljudima koji vas možda iritiraju i iskušavaju vaše strpljenje). Odlična je to knjiga.

Sve što vam mogu reći iz svojega vlastitoga iskustva jest da je Riječ Božja promijenila moj život. Produbila je moje iskustvo Euharistije, na svetoj misi i na klanjanju Presvetome oltarskom sakramentu. Produbila je moju ljubav za našu Majku Mariju i moju zahvalnost za zagovornu molitvu i općinstvo svetih. Produbila je moju ljubav prema Crkvi, papinstvu, i temeljnome ljudskome dostojanstvu. U meni je rasplamsala vatru želje za istinom, potrebu da je razglašavam, branim i ističem, osobito u ovoj kulturi moralne relativnosti. Molim da isto učini i za vas.

Mark Hart | Ascension Press

Prijevod: Ana Naletilić | Bitno.net

Članak je preveden i objavljen uz dopuštenje nositelja prava. Sva prava pridržana.

Footnotes

  1. Najpoznatiji hrvatski prijevodi Biblije su: Biblija (Stari i Novi zavjet), Jeruzalemska Biblija, Biblija (džepno izdanje), i Biblija (Sveto pismo Staroga i Novoga zavjeta) u prijevodu biskupa Ivana Evanđelista Šarića (op. prev.)
  2. Na hrvatskom jeziku dostupan je „Biblijski kompas” (op. prev.)