Današnje evanđelje upoznaje nas s dva slijepca koji su tražili Krista, vičući i moleći ga za ozdravljenje: »Smiluj nam se, Sine Davidov!« vikali su mu. Gospodin ih je upitao: »Vjerujete li da mogu to učiniti?« Kada su mu odgovorili da vjeruju, on ih je otpravio izliječivši ih ovim riječima: »Neka vam bude po vašoj vjeri.« Drugom slijepcu, u Jerihonu, također vraća vid govoreći: »’Idi, vjera te tvoja spasila!’ I on odmah progleda i uputi se za njim.« Oca mrtve djevojčice razuvjerava: »Ne boj se! Samo vjeruj i ona će se spasiti!« Malo prije toga izliječio je ženu što je dugo vremena bila bolesna, a koja je očitovala svoju vjeru dodirnuvši tek rub njegove haljine. Isus joj je rekao: »Kćeri, vjera te tvoja spasila. Idi u miru!« »O, ženo! Velika je vjera tvoja!« – reći će jednoj Kanaanki. I odmah zatim: »Neka ti bude kako želiš.«

Vjera je najveće bogatstvo koje imamo i zbog toga moramo činiti sve da je sačuvamo i ojačamo. Ako čuvamo vjeru i očitujemo je u svojemu svakodnevnom životu, znat ćemo je prenijeti drugima. Dat ćemo svijetu isto svjedočenje kao i prvi kršćani: bili su čvrsti poput stijene pred nezamislivim poteškoćama. Mnogi naši prijatelji, kada vide da je naše ponašanje u skladu s vjerom koju ispovijedamo, bit će potaknuti tim vedrim i snažnim svjedočenjem i približit će se Gospodinu.

Ako moramo stalno upirati pogled u Mariju, čiji je cijeli život vođen vjerom, na poseban ćemo način to činiti u ovo vrijeme Došašća, koje je vrijeme nade, čvrste nade, u predvečerje rođenja Mesije iz Marijina djevičanskog krila. »Blažena ti što povjerova«, kaže joj njezina rodica, sveta Elizabeta.

Marija živi s pogledom čvrsto uprtim u Boga. Svu svoju nadu stavila je u Svevišnjega i potpuno se oslonila na njega. To traži i od nas: da živimo s nepokolebljivim pouzdanjem u njezina Sina Isusa. Traži to od nas jer želi da budemo vedri posred svih oluja, i da na taj način darujemo vedrinu onima koji su uz nas. Želi nas, iznad svega, vidjeti jednog dana na nebu pored svojega Sina: »Bože, ti si porođajem svete Djevice svijetu objavio sjaj svoje slave. Molimo te da neizrecivo otajstvo utjelovljenja slavimo odanim služenjem.«

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak I. (Došašće – Božićno vrijeme – Bogojavljenje)

[facebook]Želiš još poticajnih tekstova? Klikni like![/facebook]