Ignacijev savjet sestri Tereziji Rejadelli otkriva jasno razumijevanje ljudske psihologije i đavolske podmuklosti. Đavao poznaje naše slabosti bolje negoli mi sami. Trebamo prezirati samosažaljenje. I ne bismo smjeli ovisiti o utjehama ni o ugađanjima kada trpimo.

Naš drevni neprijatelj postavlja sve moguće prepreke kako bi nas odvratio od puta na koji smo stupili. Služi se svim sredstvima kako bi nas uznemiravao te sve iz prve lekcije biva obratno. Žalosni smo, a da ne znamo zašto. Nismo u stanju pobožno moliti ni razmatrati, pa čak ni govoriti o Božjim stvarima ili ih slušati uz ikakvo nutarnje kušanje ili uživanje. Ne samo to, nego, ako vidi da smo slabi i da nas te štetne misli uvelike tište, nastavlja namećući nam razmišljanja kako nas je Bog, Gospodin naš, u potpunosti zaboravio te nas navodi na pomisao kako smo u potpunosti odijeljeni od njega i kako je sve što smo učinili, kao i sve što želimo poduzeti, u potpunosti beskorisno.

Tako nas nastoji dovesti u stanje općega obeshrabrenja. Stoga uviđamo što izaziva naš strah i slabost: pogled što ga u takvim vremenima predugo zadržavamo na svojim jadima. Dopuštamo da nas određuju njegove sugestije koje nas obmanjuju. Radi toga moramo biti svjesni svoga protivnika. Ako uživamo utjehu, trebamo se poniziti i razmišljati o tome kako će napast uskoro doći. A, kada se nad nas nadviju napast, tama ili žalost, moramo im se suprotstaviti, ne dopuštajući sebi da pridajemo ikakvu pozornost na neugodne dojmove koji su izazvani u nama te se strpljivo nadati utjesi našega Gospodina, koja će odagnati svu našu nevoljkost i raspršiti sve oblake.

Pisma 22

Razmisli

  • Oslanjam li se u svojoj molitvi odveć na ugodne osjećaje i utjehe? 
  • Ne smijem se dugo zadržavati na svojim jadima, nego radije na Isusovim trpljenjima.
  • Moram se oprijeti napasti čim je prepoznam.

Predoči

“Otrijeznite se! Bdijte! Protivnik vaš, đavao, kao ričući lav obilazi tražeći koga da proždre.” (1 Pt 5,8)

Upamti

Možemo uvidjeti uzroke našega straha i slabosti: to je odveć duga zagledanost u svoje jade.

Gornji tekst je izvadak iz knjige sv. Ignacija Lojolskog “Radi, moli, voli”. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi možete saznati na linku ovdje.