Svakoga dana susrećemo se s prijateljima, suradnicima, rođacima, izgubljenima upravo u onome što je najvažnije u njihovu životu. Osjećaju se nesposobnima ići prema Gospodinu i kao paralizirani posrću životnim putovima, jer su izgubili nadu. Na nama je da ih vodimo do skromne špilje u Betlehemu, tamo gdje će svatko pronaći smisao vlastitoga života. No, za to trebamo sami poznavati put: moramo posjedovati unutarnji život, osoban odnos s Isusom; mi prvi moramo poboljšati ono što i naši prijatelji trebaju popraviti i moramo gajiti čvrstu nadu u nadnaravna sredstva.

U puno slučajeva približiti naše prijatelje Kristu značit će privesti ih sakramentu ispovijedi, jednom od najvećih dobara koje je Gospodin ostavio svojoj Crkvi. Približiti prijatelja ispovijedi jedna je od najvećih pomoći koju mu možemo pružiti, možda najveća. Ponekad ćemo mu, pažljivo, morati pomoći učiniti dobar ispit savjesti; u drugoj prigodi bit će ga potrebno otpratiti do mjesta gdje će se moći ispovjediti; u drugim slučajevima bit će dovoljna topla riječ ohrabrenja, uz kratko prikladno objašnjenje o naravi i blagodatima ovoga sakramenta. Velika je radost svaki put kada približimo rođaka, kolegu ili prijatelja sakramentu Božjega milosrđa. Ovu istu radost dijele s nama na nebu Bog – naš Otac i svi blaženi.

Moć opraštanja grijeha Gospodin je prenio na Crkvu u osobama apostola kako bi je Crkva, preko svećenika, mogla vršiti do kraja vremena: »Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im.«Svećenici vrše moć opraštanja grijeha ne po vlastitoj krjeposti, nego u ime Krista – in persona Christi – kao instrumenti u Gospodinovim rukama. Samo Bog može oprostiti grijehe i htio je to učiniti u sakramentu ispovijedi, preko svojih službenika, svećenika. Evo teme za žurnu katehezu među onima koji su oko nas; pomoći će im da se s većom ljubavi približe ovome sakramentu.

Danas može biti pogodan trenutak da u Božjoj prisutnosti vidimo kojima od svojih rođaka, prijatelja ili kolega možemo pomoći da učine dobar ispit savjesti, ili kojima je od njih potrebnija riječ ohrabrenja koja će ih potaknuti na primanje ovoga sakramenta kao priprave za Božić. Oni u dubini svoje duše to očekuju, a i Gospodin čeka da se približe ovom izvoru njegova milosrđa. Neka im ne uzmanjka naša pomoć: to je najveći dar koji im možemo dati. Naša Majka, sveta Marija, Utočište grješnika, smilovat će se njima i nama.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak I. (Došašće – Božićno vrijeme – Bogojavljenje)

[facebook]Želiš još poticajnih tekstova? Klikni like![/facebook]