I opet je došlo sveto adventsko vrijeme. Najljepše vrijeme u životu Crkve. Vrijeme čekanja – vrijeme čežnje.

Kako mu se radujemo! I treba da mu se radujemo. I treba da se sasvim prepustimo Crkvi koja nas obnavljajući ovo sveto vrijeme, diže, pere, čisti, pripravlja za ponovni dolazak Spasiteljev.

Kako je divno rasti u okrilju Crkve. Kako je potrebno da nas ona vodi, da budi u nama adventsku čežnju za onim koji će doći. S njom, sa Crkvom, s našom najboljom Majkom mi ćemo sutra moliti: “Probudi, Gospodine, moć svoju i dođi!”

Kako probudi svoju moć? Zar si zaspao? Zar te prevario san? Zar si zaboravio na nas?

Ili su naši grijesi zastrli tvoje lice, pa te ne vidimo? Ali, kakogod bilo – probudi svoju moć!

Probudi je, jer je mrak bez tebe. I hladno nam je. Od zime nam drhti duša i tijelo.

Probudi svoju moć i upali svjetlo u dušama djece koja su nekrštena. U dušama mladića, koji nisu pravo ni čuli ime onoga koji će doći ovog Božića, a ako su čuli, onda je to ime bilo pogaženo i popljuvano. Upali svoje svjetlo u dušama djevojaka, koje se ne sreću više s tobom jer te ili preziru ili te se stide.

Upali svjetlo u obiteljima, u kojima ti više nisi ni prijatelj, ni sluga, ni savjetnik, ni pomagač, pa čak ni stvar.

Upali svjetlo u našem narodu, koji ti okreće leđa iako je to bio nekad tvoj narod.

Upali svoje svjetlo u čitavom čovječanstvu jer će inače poginuti, jer će nestati, jer će ga pokriti led bezboštva i valovi besciljnosti.

Probudi svoju moć i dođi!

O, ta adventska čežnja i to adventsko zazivanje Spasitelja!

Zar je to mnogo četiri nedjelje tako klicati i četiri nedjelje buditi Gospodina da se odazove i da dođe?

Počnimo sutra u tome kucanju na Srce Božje prvu adventsku nedjelju, a onda neka iz dana u dan naša čežnja raste, naš krik za Bogom neka bude sve prodorniji, tako prodoran da se on neće moći oglušiti, već će doći u punini: u nas, u duše, u svijet.

Gornji tekst je izvadak iz knjige Marice Stanković Adventska čežnja. Dopuštenje nositelja prava (Suradnice Krista Kralja) za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Više o knjizi pročitajte na linku!