Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

Ovih je dana, prema dojavama s različitih strana, u našem gradu izgubljeno maleno, tek rođeno dijete. Pravo činjenično stanje teško je, pa i nemoguće utvrditi, iz razloga što je ovih dana u našem gradu veliki metež zbog predstojećeg blagdana Božića. Prema nekim navodima, to dijete ima neke veze s tim prelijepim blagdanom.

Navodno se zbog njega grad uresuje, iako nijedan ures ni na koji način ne upućuje na njega. Navodno se njemu u čast priređuju različite priredbe, ali provjereno je da se u njima ni riječju ne spominje.

Navodno se zbog njega građani međusobno posjećuju i darivaju (što razumna većina doživljava mučnom obvezom, dok neki u tome nalaze radost), ali čini se da nitko i ne pomišlja potražiti i obdariti  to dijete.

U svakom slučaju,  očito je da toga djeteta ovdje nema. Iz nekih izvora ipak dopiru vijesti da dijete nije izgubljeno nego je udomljeno u domovima nekih siromašnih obitelji u predgrađu. Prema istim izvorima, dijete se kod tih obitelji vrlo dobro osjeća, čak toliko da su i njegovi roditelji potpuno spokojni.

Nadležne službe ove izvore ocjenjuju posve nepouzdanima,  te ih i ne kane provjeravati, budući da je,  prema svemu sudeći,  riječ o nekim pretjerano pobožnim osobama. Javljaju se čak i glasine, potaknute od očito krajnje zanesenih,  i po tome potpuno nevjerodostojnih osoba, prema kojima je tom djetetu ime Isus.

[facebook]Klikni like i prati nas na Facebooku[/facebook]

Prema istim glasinama, to dijete je maleni Bog. Otuda je, po njima, i naziv predstojećeg blagdana, Božić. Netko je, prema svemu sudeći neki stari seoski učitelj, izjavio, da to dijete neće biti moguće naći ako ga ljudi ne nađu u svome vlastitom srcu, i ako ga ne prepoznaju u srcima onih koji susreću.

Ovo navodimo tek kao iskaz osebujnih zamišljaja maštovitih pojedinaca.

Iz svega navedenoga, razgovijetno je da je riječ o tendenciozno smišljenoj obmani, pa nema razloga da se građani uznemiruju te mogu u miru proslaviti blagdan Božića.

Stjepan Lice