Život Blažene Djevice je, na uistinu poseban i izvanredan način, usredotočen u Isusu; na jedinstven način uoči rođenja njezina Sina. Jedva možemo i zamisliti sabranost njezine duše. Tako je uvijek živjela, i tako bismo i mi morali naučiti živjeti, koji smo tako često nepažljivi i rastreseni nevažnim stvarima. Samo je jedno uistinu bitno u našem životu: Isus i ono što se na njega odnosi.

Marija je neprestano molila jer je sve radila u uskoj povezanosti sa svojim Sinom: kada je govorila Isusu, molila je (to je molitva: razgovarati s Bogom), svaki put kada ga je gledala, molila je (i to je molitva, gledati s vjerom Isusa u Presvetom Sakramentu, stvarno prisutnoga u svetohraništu), kada mu se obraćala ili smiješila (tako često!), ili kada je mislila na njega. Njezin život bio je potpuno određen po Isusu i njemu su stalno bila upravljena njezina čuvstva. Njezina unutarnja sabranost bila je stalna. Njezina molitva bila je stopljena sa samim njezinim životom, radom i brigom za druge. Njezina unutarnja šutnja bila je bogatstvo, punina i kontemplacija.

Nitko na svijetu nije bio toliko prisan s Isusom kao što su to bili njegova Majka i – nakon njegove Majke – sveti Josip. Josip je zacijelo proveo mnoge sate gledajući ga, razgovarajući s njim, odnoseći se prema njemu s velikom jednostavnošću i poštovanjem. Zbog toga, »tko ne nađe učitelja koji bi ga naučio molitvi, neka uzme ovoga slavnoga sveca za učitelja i ne će zastraniti na putu«.

Završavajući svoju misaonu molitvu, promatrajmo Josipa, koji je čvrsto uz Mariju, prepun pažnje prema njoj. Isus se treba roditi, i on je pripravio špilju najbolje što je mogao. Zamolimo ga da nam pomogne pripraviti našu dušu, kako ne bismo bili nepažljivi i rastreseni dok je Isus tako blizu.

Ova meditacija kratki je izvadak iz dnevnih meditacija koje se cjelovite nalaze u knjizi Francisca Carvajala: Razgovarati s Bogom. Svezak I. (Došašće – Božićno vrijeme – Bogojavljenje)

[facebook]Želiš još poticajnih tekstova? Klikni like![/facebook]