Ovaj vikend na nebu će biti vidljiv jedan od najpoznatijih astronomskih fenomena, koji narod zove Suze svetog Lovre.

Foto: plitvicka-jezera.hr

I dok je prošle godine slabija vidljivost zbog oblaka kvarila fantastične slike padanja perzeida, meteorskih skupina koje su svoje ime dobile prema radijantu (izvorištu) koje se nalazi u zviježđu Perzej, ove godine će taj fenomen biti vidljiviji, a vrhunac svoje aktivnosti imat će ovoga vikenda.

Kod nas je poznat i po narodnom nazivu Suze svetog Lovre, a obično je aktivan između 23. lipnja i 22. kolovoza, s maksimumom aktivnosti između 11. i 13. kolovoza, točnije u noći s 12. na 13. kolovoza.

Izraz Suze sv. Lovre koji se često koristi kao pučki naziv zapravo je postao popularan u zadnjih možda stotinjak godina u Hrvatskoj, prvo u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Iz Dalmacije se proširio u druge hrvatske krajeve gdje ga danas većina zna pod tim imenom. Radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascoli, u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine živog spržili na rešetki, a on je svojim mučiteljima, prema kršćanskom svjedočanstvu i tradiciji, tom prilikom rekao: “Gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu.“ Njegov spomendan slavi se 10. kolovoza. Više o njemu pročitajte OVDJE.

Hrvatski astronomski savez objavio je sljedeće priopćenje na svojoj stranici:

“Meteorski roj Perzeidi ove će godine prema prognozama svoj maksimum aktivnosti imati u noći s 12. na 13. kolovoza. Prognozira se prosječna aktivnost od 60 do 70 meteora na sat, a uvjeti za opažanje bit će izvanredni jer nema Mjeseca koji bi nam inače svojom svjetlošću smanjivao mogućnost vidljivosti meteora. Najbolje vrijeme za opažanje bit će od ponoći do zore. S obzirom na to da nema Mjeseca, ovaj nebeski vatromet pogledajte i u noći prije samog maksimuma, s 11. na 12. kolovoza. Nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u ovom nebeskom spektaklu.”

Naveli su i popis opservatorija gdje možete nazočiti organiziranom gledanju. Popis pročitajte OVDJE.

Bitno.net