DOBILI IME PO MUČENIKU

Suze svetog Lovre – jedan od najpoznatijih i najljepših astronomskih fenomena

Tijekom noći od četvrtka/petak do nedjelje/ponedjeljak na nebu će biti vidljiv jedan od najpoznatijih astronomskih fenomena, koji narod zove Suze svetog Lovre.

Foto: plitvicka-jezera.hr

Premda ove godine slabija vidljivost zbog oblaka kvari fantastične slike padanja perzeida, meteorskih skupina koja je svoje ime dobila prema radijantu (izvorištu) koje se nalazi u zviježđu Perzej, mnogobrojni ljubitelji ovog jedinstvenog događaja „dežuraju“ u večerima i noćima od četvrtka do nedjelje kada je najjači intenzitet „meteorske kiše“ ove godine.

Kod nas je poznat i po narodnom nazivu Suze svetog Lovre, a obično su aktivni između 23. lipnja i 22. kolovoza, s maksimumom aktivnosti između 11. i 13. kolovoza.

Izraz Suze sv. Lovre koji se često koristi kao pučki naziv zapravo je postao popularan u zadnjih možda stotinjak godina u Hrvatskoj, prvo u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Iz Dalmacije se proširio u druge hrvatske krajeve gdje ga danas većina zna pod tim imenom. Radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascoli, u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine živog spržili na rešetki, a on je svojim mučiteljima, prema kršćanskom svjedočanstvu i tradiciji, tom prilikom rekao: “Gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu.“ Njegov spomendan slavi se 10. kolovoza. Više o njemu pročitajte OVDJE.

Narod.hr | Bitno.net


Podržite naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Doznajte više na ovom linku!

Objavljeno: 12. kolovoza 2017.

Možda vam se svidi