Suze svetog Lovre, vidljivi fenomen padanja perzeida, meteorskih skupina koje su svoje ime dobile prema radijantu (izvorištu) koje se nalazi u zviježđu Perzej, ove godine će svoj vrhunac imati u noći s 12. na 13. kolovoza.

Kod nas je poznat i po narodnom nazivu Suze svetog Lovre, a obično je aktivan između 23. lipnja i 22. kolovoza, s maksimumom aktivnosti između 11. i 13. kolovoza.

Izraz Suze sv. Lovre koji se često koristi kao pučki naziv zapravo je postao popularan u zadnjih možda stotinjak godina u Hrvatskoj, prvo u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Iz Dalmacije se proširio u druge hrvatske krajeve gdje ga danas većina zna pod tim imenom. Radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascoli, u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju.

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine živog spržili na rešetki, a on je svojim mučiteljima, prema kršćanskom svjedočanstvu i tradiciji, tom prilikom rekao: “Gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu.“ Njegov spomendan slavi se 10. kolovoza. Više o njemu pročitajte OVDJE.

Iz Hrvatskog astronomskog saveza poručili su da njihova astronomska društva u noći s 12. na 13. kolovoza “organiziraju astronomska motrenja teleskopima jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini, moći pogledati Saturn i Jupiter, a kasnije tijekom noći Mjesec i Mars”.

“Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni do oko 00:30 kada nam izlazi Mjesec koji će nam svojim sjajem ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteora.”

Naveli su i popis opservatorija gdje možete nazočiti organiziranom gledanju. Popis pročitajte OVDJE.