Teološki urednik portala Bitno.net i glavni urednik Glasnika Srca Isusova i Marijina na Facebooku je objavio zanimljivo promišljanje o ljudskog potrebi da se osjeća kao žrtva. Svećenik nas upozorava što može biti uzrok takvih osjećaja… Njegov status prenosimo u cijelosti.
“Silna je ta potreba današnjeg čovjeka (kršćanina) da bude žrtva. Također, ogorčenost, kao plod bivanja žrtvom, zagadila je cijeli svijet, i nas kršćane. A Isus Krist je postao jedinom Žrtvom da nas (križem i uskrsnućem) oslobodi potrebe da budemo žrtve. I zato, što manje vjere, to veća potreba bivanja žrtvom i to veće ogorčenje. Što više vjere to više plodova Duha. Plodove Duha znamo: ljubav, radost, mir… A plodovi zloduha? Ogorčenje…!
Kako prepoznati prokušanog vjernika? Puno je načina. Evo jednog. Prokušani vjernik nije žrtva i nije ogorčen. On je radostan, u miru je i ljubavi. Kako (u sebi) prepoznati slabu vjeru? Također puno načina. Evo jednog. Slaba vjera nas tjera da se osjećamo kao žrtve i da budemo ogorčeni.
Kako se preispitati? Uzmem listu plodova Duha, dvanaest ih je, i onda pokušam vidjeti kakva nutarnja stanja u meni pokreću misli i stavovi koje iznosim i koliko se slažu s tim plodovima. Ako u sebi pretežito pronalazim srdžbu, ogorčenje, optuživanje, vrijeđanje… onda su to isto plodovi duha, ali taj duh ima jedno drugo ime…”

PLODOVI DUHA I PLODOVI ZLODUHASilna je ta potreba današnjeg čovjeka (kršćanina) da bude žrtva. Također, ogorčenost, kao…

Objavljuje Petar Nodilo SJPetak, 16. listopada 2020.