„Gospodin danas svečano ulazi u svoj grad Jeruzalem, a naši gradovi su prazni. Vjerujem kako ove godine, kada ne možemo svečano slaviti Gospodinov ulazak u Jeruzalem, naša srca postaju Jeruzalem u kojem ga želimo primiti. Prostor vašega doma može postati crkva u pravom smislu. Zamolio bih vas da na stol stavite križ i maslinovu grančicu te zapalite svijeću. Neka to budu vanjski znakovi naše povezanosti s Gospodinom. Ove godine nam je korizma bila teška i duga, ali smo izdržali s vjerom kako Gospodin može pobijediti sve poteškoće i izazove jer snaga Njegova križa pobjeđuje grob i smrt“, rekao je Nadbiskup u uvodu nakon čega je blagoslovio maslinove grančice.

U prigodnoj homiliji mons. Barišić je potaknuo vjernike da u svom životu odgovore na pitanje: „Gdje sam ja bio kada su Gospodina razapeli i osudili?“, naglasivši kako je ovo pitanje upućeno svim generacijama u svim vremenima jer se Kristova žrtva ljubavi odnosi na svakoga čovjeka.

„Uzmimo Petrov primjer. On je govorio kako nikada neće napustiti Gospodina, bio je siguran u sebe smatrajući kako će uvijek ostati dosljedan. Ima svoje snove koji su daleko od realnosti. Kada je probuđen iz svojih snova čini pogrešku, reagira suprotno od Gospodinove zapovijedi i svoga mišljenja. Odsijeca uho jednom sluzi, upotrebljava nasilje postajući kontradiktoran. Na kraju čak niječe Gospodina tri puta. Petar ne niječe Gospodina jer ga mrzi, nego jer je zabrinut za sebe i svoju sigurnost, boji se progona i mogućih problema“, nastavio je, dodajući kako se i nama svakodnevno događaju svi trenuci Petrova života. „Nažalost, i mi puno puta želimo spasiti sebe, udaljavajući se od Gospodina i bližnjega. Ali, ne trebamo očajavati jer ima nade za nas. Nakon susreta Petrova i Gospodinova pogleda, Petar je zaplakao. Zaplakao je jer je uvrijedio Ljubav koja ga je beskrajno ljubila. Vrijeme Velikog tjedna nas želi približiti Gospodinu koji dolazi k nama sa željom da se pročistimo i pogledamo na naše život kroz različite uloge Petra, Ane, Pilata i Jude. Gospodin nas želi pogledom svoje ljubavi, bez riječi, upitati gdje smo bili kada su Ga osudili. Odgovorit ćemo ako pogledamo svoj svakodnevni odnos prema Njemu i bližnjemu“, ustvrdio je.

Nadbiskup Barišić je pojasnio kako je grešnom i udaljenom čovjeku potrebno oproštenje, istaknuvši „kako se trenutno ne možemo ispovjediti u sakramentu pomirenja, ali imamo mogućnost iskrenog kajanja“. „Pokajmo se u svom srcu jer smo uvrijedili Ljubav koja nam dolazi ususret kako bismo na pitanje: ‘Gdje si bio kad su Gospodina osudili?’ mogli odgovoriti na način: ‘Bio sam uz Njega i Njegov križ’“, zaključio je.

U koncelebraciji mise bili su katedralni župnik don Tomislav Ćubelić i don Ante Mateljan, a đakonirao je don Nikola Šakić.

Izravni prijenos euharistijskog slavlja iz splitske prvostolnice bio je na TV Jadranu, Laudato TV-u te YouTube kanalu i Facebook stranici Splitsko-makarske nadbiskupije.

Splitsko-makarska nadbiskupija | Bitno.net