Više popularnih predodžbi i fraza vezanih uz nogomet postalo je dijelom opće kulture. Među njima se posebno ističu one koje kao da unaprijed žele predodrediti potpunu superiornost jedne momčadi – danas zaboravljeni brazilski novinar tako je jednom napisao kako “Bog navija za Brazil”, dok je bivši engleski prvotimac Gary Lineker glasovito ustanovio da je “nogomet igra u kojoj uvijek pobjeđuju Nijemci”.

Pobjedom talijanske momčadi nad engleskom nogometnom reprezentacijom u finalu ovogodišnjeg Europskog nogometnog prvenstva, čini se da bi – barem u vjerničkim krugovima – uskoro mogla zaživjeti još jedna, slična uzrečica, koja bi mogla glasiti: “Svetac zaštitnik nogometaša je Talijan”.

Naime, iako je malo tko znao da je svetac zaštitnik nogometaša uopće proglašen, nakon poraza u udarcima s jedanaest metara na završetku finala na Wembleyju, britanski web-portal Catholic Herald podsjetio je da takav svetac doista postoji – zove Luigi Scrosoppi, a živio je u 19. stoljeću.

Rođen u Udinama 1804. godine u draguljarevoj obitelji, no sjeveroistok Italije u to je doba bio obilježen teškim siromaštvom i izrazito lošim životnim uvjetima, dodatno otežanim ratovima i epidemijama. Odmalena je slijedio Isusovo načelo “Što ste učinili jednomu od ove moje najmanje braće, to ste učinili meni” (Mt 25:40), a s 25 godina pridružio se svojoj dvojici starije braće, Carlu i Giovanniju, te se i sam zaredio.

Neumorno je prikupljao sredstva za potrebite, vodeći organizaciju poznatu kao Dom siromašnih, u kojoj je boravilo stotinu siromaha i 230 učenika. Utemeljio je Družbu sestara providnosti sv. Kajetana iz Tijene, uz službeno odobrenje pape Pija IX. 1871. godine, koja je danas aktivna u Italiji, Portugalu i Brazilu. Također je bio upraviteljem Oratorija sv. Filipa Nerija, a otvorio je i školu i dom za gluhonijeme djevojke, koja je postojala petnaest godina.

Nakon duge bolesti, umro je 1884. godine. Slugom Božjim proglasio ga je papa Pavao VI. 1964. godine. Ivan Pavao II. beatificirao ga je 1981., a kanonizirao 2001.. godine. Čudo potrebno za svetost ostvareno je kroz ozdravljenje od AIDS-a Petera Chungua Shitime, učenika Oratorija sv. Filipa Nerija u Južnoafričkoj republici, koje su nekatolički liječnici potvrdili 2000. godine.

Svecem zaštitnikom nogometaša Luigi Scrosoppi proglašen je 2010. godine u Austriji. Obred je vodio biskup Alois Schwarz, uz koncelebraciju udinskog nadbiskupa Brune Mazzocata. Prijedlog za proglašenjem sveca zaštitnika nogometaša došao je iz Austrije, a kao razlog njegova imenovanja navedena je velika važnost nogometa za mlade. Sv. Luigi Scrosoppi za tu je ulogu odabran zbog univerzalnih vrlina koje je posjedovao, a koje su primjenjive i na nogomet – pravičnosti, ustrajnosti, marljivosti i odlučnosti.