Portal Bitno.net ovih dana navršava punih 10 godina svoga postojanja. Kako vremena u kojima živimo baš i nisu najprikladnija za neka veća slavlja, i naša je redakcija svoj 10. „rođendan“ odlučila obilježiti „skromno, u krugu obitelji“ – svojih čitatelja. Osim kratkog video uratka kojega smo za tu prigodu priredili kako bismo vam zahvalili na 10 godina zajedništva, ovim bismo tekstom – i vas ali i same sebe – htjeli podsjetiti na razloge svog postojanja, temeljne odrednice svoje uređivačke politike i načela kojima se u svome radu – evo već punih 10 godina – iz dana u dan nastojimo ravnati.

Idemo, dakle – nemojte nam to zamjeriti! – najprije malo o nama.

Premda su od samoga početka djelovanja Bitno.net-a sve do danas i mnogi svećenici – svojim tekstovima, preporukama, molitvama i potporom – da(va)li i daju svoj doprinos našemu portalu, njegov je nastanak i njegovo djelovanje ipak prije svega plod entuzijazma nekolicine vjernika laika i njihove (naše) vjerničke odgovornosti. Nismo ničiji, pa ni crkveni „službeni“ portal, „službena“ nas Crkva ne financira niti „kontrolira“, iako članovi uredništva ne kriju svoju pripadnost, pa ni svoju privrženost Katoličkoj Crkvi i njenom nauku. U uredništvu imamo članove koji preferiraju različite tipove duhovnosti i poglede na Crkvu – i novoobraćenika i katolika „od rođenja“, i karizmatika i „staromodnih“ vjernika, malo tradicionalnijih i malo progresivnijih, „ljevijih“ i „desnijih“… no Bitno.net ne želimo stavljati u službu bilo koje od tih (svojih) brojnih crkvenih pogleda i praksi. Mislim da za sve njih (nas) u Crkvi, pa onda i na našemu portalu, ima mjesta, i da sve one – svaka na svoj način – doprinose crkvenoj širini i bogatstvu.

I svojim sadržajem obraćamo se, prije svega, običnim ljudima – i vjernicima i onima koji to nisu (ili će to tek postati?). Želimo im ponuditi provjerene i na stručan način priređene vijesti iz života Crkve i drugih vjerskih zajednica, ali i informacije koje smatramo važnima za ispravnu orijentaciju u današnjemu svijetu. No, ne zadržavamo se samo na informativnoj ulozi, svojim čitateljima svakodnevno nudimo i pregršt pomno probranoga formativnog sadržaja: duhovnih i molitvenih tekstova, lijepih životnih priča koje nadahnjuju i oplemenjuju ljudski duh i dušu, savjeta o muško-ženskim odnosima, bračnome i obiteljskom životu, odgoju i rastu u vjeri i humanosti… Trudimo se kontinuirano objaviti i pokoji esej, stručni rad ili niz (za čitanje) zahtjevnijih tekstova teološke ili barem vjeri bliske tematike. Riječju, po svom smo sadržaju raznoliki, baš onako kako je raznolika i naša publika koje se u ovih 10 godina postojanja Bitno.net-a, Bogu hvala, skupio popriličan broj.

Dakako, nismo baš po svačijem ukusu, i u ovih se 10 godina nakupio i popriličan broj naših kritičara. Neki nam, primjerice, zamjeraju naslove članaka. Vele da su počesto „navlakački“ i senzacionalistički. No ta kritika, po našem sudu, uopće nije utemeljena. Naše objave, naime, nikad ne promiču mržnju, uvijek su utemeljene na provjerenim činjenicama ili izjavama, nikad se ne bave tračevima, ne zadiru ni u čiji privatni život, ne krše novinarske profesionalne i etičke standarde… – a naslovi ama baš uvijek odgovaraju sadržaju teksta, ne obmanjuju i ne obećavaju ništa čega u tekstu nema! Istina, neki od naših naslova jesu pomalo „vrckasti“, primamljivi, idu za tim da privuku pažnju, no naslove sastavljamo tako samo zato što vjerujemo da tekstovi koji se pod njima „kriju“ vrijede vaše pažnje.

Drugi nam, pak, zamjeraju što prenosimo postupke, odluke i(li) stavove nekih crkvenih predstavnika o aktualnim temama ili pak neugodne epizode iz crkvenoga života, koje se njima ne sviđaju.

Osobito je to učestalo otkad je svijetom zavladala pandemija koronavirusa. Evo, već vidim, neki će mi zamjeriti što ne pišem o p(l)andemiji, no, o tome nekom drugom prilikom. Zašto, dakle, prenosimo i vijesti o crkvenim skandalima, seksualnim zlostavljanjima od strane svećenika, sinodalnim putevima koji više dijele, negoli što oko sebe okupljaju? Ne bismo li, radi „mira u kući“, te vijesti mogli i prešutjeti? Pa, mogli bismo. Ponekad bi i nama tako bilo lakše! No, onda ne bismo bili vjerni ni svojim uvjerenjima ni svome poslanju. Ne želimo, naime, zatvarati oči pred činjenicom da je i u Crkvi bilo i ima grijehâ i pojava koje nam, kao zajednici, nisu na čast! I s kojima se, baš radi dobra same Crkve, moramo i trebamo suočiti. Osim toga, u svom radu želimo poštovati svoje čitatelje, a ne ih tretirati kao nezrelu djecu, od kojih bismo, da se ne „sablazne“, trebamo skrivati neugodne istine.

Drugi su, pak, „par rukava“ neke izjave i postupci predstavnika crkvenoga vodstva, pa i same Svete Stolice ili pape Franje, koje nailaze na negodovanje, pa i osude, dijela vjernika, nerijetko i naših čitatelja. Žao nam je zbog toga, nije nam svejedno ni kad u komentarima ispod takvih članaka i o sebi i o crkvenome vodstvu nerijetko čitamo i optužbe prema kojima smo „postali nebitni“, „skrenuli s pravoga puta“, postali „prodane duše“. No, spremni smo malo i pretrpjeti, pa i izgubiti neke čitatelje, što se proteklih mjeseci zasigurno i dogodilo. Ali nismo spremni podleći kolektivnoj histeriji, ne želimo se „pošto poto“ svidjeti najglasnijima i „najpravovjernijima“, onima koji su „papskiji od Pape“ i koji cijelu Crkvu žele svesti na razinu svojega poimanja Neba i Zemlje. Premda i neke od nas u uredništvu, ponekad, neki postupci crkvenoga vodstva znaju iznenaditi i zbuniti, povjerenja u Duha koji vodi Crkvu i temeljne lojalnosti crkvenome vodstvu ipak se ne kanimo odricati.

No, dosta tih teških tema, ipak nam je ovih dana rođendan!

Zahvalni smo svima koji su svoje talente ugradili u postojanje i djelovanje ovoga portala. Ponajprije, inicijatoru njegova osnivanja i „dobrom duhu“ njegova postojanja, predsjedniku udruge Centar za cjeloviti razvoj Petru Balti, svim sadašnjim i prošlim suradnicima, pri čemu se s posebnom zahvalnošću prisjećamo nekadašnjeg glavnog urednika Gorana Andrijanića. Zahvalni smo i svim donatorima, podupirateljima i moliteljima, bez kojih bi naše djelovanje, evo već punih 10 godina, bilo teško ostvarivo. No, najzahvalniji smo vama, svojim čitateljima, zbog kojih, zapravo, i postojimo. I čija nam svjedočanstva, koja redovito primamo, pokazuju kako naše postojanje ipak donosi i vrijedne plodove. Svojedobno nam je jedna čitateljica napisala: „Hvala vam što ste me malo po malo vratili Bogu, vlastitoj obitelji i vjeri.“ Rijetko što, poput tih riječi „malo po malo“, odražava način na koji Bitno.net želi utjecati na svoje čitatelje, biti dio promjene na bolje njihovih života, ali i dati svoj doprinos razvoju naše Crkve i društva. Pa, bilo nam – u tome duhu –sretno i dalje!

Anto Mikić, glavni urednik portala Bitno.net