U ranim jutarnjim satima, na blagdan svetih apostola Šimuna i Jude Tadeja 28. listopada, u Skopju je preminuo svećenik Skopske biskupije mons. Antun Cirimotić. Sprovodni obred bit će danas, u četvrtak 29. listopada 2020. godine, na gradskom groblju Butel u Skopju, a misa zadušnica u 18 sati u skopskoj katedrali.

Mons. Cirimotić bit će pokopan u grobnici na skopskome groblju u kojoj počiva njegov brat svećenik p. Luka Cirimotić, prvi hrvatski monfortanac koji  je na međunarodnom mariološkom kongresu u Mariji Bistrici susreo oce Monfortance iz Italije, povezao se s njima i otišao živjeti u Rim te naposljetku postao član njihova reda.

U blizini njihove grobnice nalazi se grob oca sv. Majke Terezije Nikollëa Bojaxhiua.

Prigodom dolaska pape Franje u Skopje 7. svibnja 2019. godine, u katedrali Presvetog Srca Isusova uz mjesnog biskupa Kiru Stojanova papa Franjo prišao je mons. Antunu Cirimotiću i poljubivši mu ruku iskazao mu svoje poštovanje za njegovu svećeničku požrtvovnost i djelovanje.

Foto: Screenshot

Foto: Screenshot

Biografija mons. Antuna Cirimotića

Mons. Antun Cirimotić je Hrvat iz Janjeva (Kosovo), rođen 1. travnja 1937. od oca Josipa i majke Dragice. Ova obitelj darovala je Bogu i Crkvi dvojicu svećenika, Luku i Antuna.

Nakon završene osnovne škole u rodnom mjestu, godine 1950. odlazi u sjemenište u Pazin te potom u Bogosloviju u Zagreb. Za svećenika je zaređen 4. srpnja 1965. od biskupa Smiljana Franje Čekade. Ubrzo nakon ređenja povjerena mu je služba upravitelja Župe Zjum kod Prizrena. Ondje mu se pružila prilika da nauči i albanski jezik. Po želji vjernika i uz njihovu pomoć izgradio je filijalnu crkvu koja je posvećena sv. Ani.

Godine 1969. imenovan je konzultorom i bilježnikom Ženidbenog suda. U listopadu 1970. biskup Joakim Herbut imenuje ga svojim osobnim tajnikom. Uz obveze u ordinarijatu bila mu je povjerena i briga za gradnju katedrale i pastoralnog centra u Skopju.

Od jeseni 1983. do ljeta 2002. vršio je službu rektora i profesora u biskupijskom sjemeništu u Skopju, a od ožujka 1984. do prosinca 1993. upravlja i katedralnom skopskom župom.

Godine 1986. papa Ivan Pavao II. imenovao ga je svojim kapelanom – monsinjorom. Godine 1991. imenovan je ravnateljem Makedonskog Caritasa i tu službu obavljao je do studenog 2017. Istovremeno je vodio brigu za gradnju Pastoralnog centra u Ohridu. Od prosinca 2005. vršio je i službu generalnog vikara Skopske biskupije i apostolskog egzarhata do 2017.

Biskup Kiro Stojanov povjerio mu je i brigu za medije i odnose s javnošću, kao i za međureligijski život. Bio je dugogodišnji duhovnik sestara euharistinki, a svoju zlatnu misu proslavio je 13. lipnja 2015.

Tjedan dana prije svoje smrti mons. Cirimotić proveo je u državno-kliničkom centru „Majka Terezija“ u Skopju. Crkva u Makedoniji zahvalna za njegov život i djelovanje predvođena svojim biskupom mons. Kirom Stojanovim upućuje svoje molitve Gospodinu da ga primi u svoje kraljevstvo.