Sudionici Prvoga nacionalnog studijskog dana za djelatnike u pastoralu braka i obitelji u Hrvatskoj koji je o temi ‘Od teologije tijela do evanđelja života’ održan u Zadru 19. i 20. travnja, javnosti i predstavnicima crkvene i zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj obraćaju se izjavom koju su uputili predsjedniku Hrvatskog sabora Josipu Leki.

“Crkva prati dostignuća znanosti i cijeni sve što ide u prilog čovjeku i njegovu dostojanstvu. No smatra da se znanost ni u kojem slučaju ne smije zloupotrebljavati na štetu ljudskog života, posebice kad je najranjiviji”, stoji u izjavi koja polazi od antropološkog principa što je dobro, lijepo i istinito i od temeljne istine o ljudskoj naravi i dostojanstvu čovjeka.

„Obitelj utemeljena na braku muškarca i žene autentično je ispunjenje težnje ljudske naravi. U skladu s Božjim planom, čovjek je usmjeren na uzajamno darivanje muškarca i žene. Čovjek polazi od svog subjektivnog iskustva, ali to ne znači da nema objektivne istine. Ta objektivna istina zapisana je u naravi svakog čovjeka. Ona predstavlja duboku čežnju čovjekova bića i može ju doseći snagom svog razuma. Istina o ljudskom životu, braku i obitelji dodatno je osvijetljena svjetlom vjere”, poručuju sudionici Nacionalnog susreta koji prate supružnike i obitelji u njihovim životnim okolnostima.

“Želimo im pomagati da se uzajamno obogaćuju i izgrađuju te u obiteljskom zajedništvu svjedoče i naviještaju istinu o životu, braku i obitelji. Pozivamo sve ljude dobre volje u RH da se opredijele za tu istinu i neka se za nju zauzmu zakonitim sredstvima koja su im na raspolaganju. Pozivamo predstavnike crkvene i zakonodavne vlasti da ulože maksimalni napor kako bi se ta istina, promicala i štitila sustavnim, odgojnim i svakim drugim djelovanjem u korist života, braka i obitelji. Apeliramo da se prilikom donošenja zakona, smjernica, strategija i drugih važnih akata za čovjeka i društvo uvažavaju navedena antropološka načela. Voljni smo kao zainteresirani pojedinci i katoličke skupine dati svoj doprinos na tom polju i uključiti se u proces izrade zakona i drugih strateških akata”, stoji u izjavi u kojoj se ističe kako je ljudski život najveće blago, a njegova vrijednost, nepovredivost i svetost su temeljno načelo koje treba poštivati ako želimo biti narod života, kako je pisao bl. Ivan Pavao II. u enciklici ‘Evanđelje života’.

“Valja činiti sve što je moguće kako bi se s radošću prihvaćalo svako ljudsko biće i uvažavalo njegovo dostojanstvo, od začeća do prirodne smrti. Da bi se to ostvarilo nužno je da i sve društvene strukture pokažu osobitu brigu za zaštitu temeljnih ljudskih prava. Valja izbjegavati zamku da sve što je znanstveno moguće bude proglašeno i moralno dopustivim”, poručuju sudionici Nacionalnog susreta među kojima su znanstvenici i drugi stručnjaci. Spomenute istine treba hrabro promicati u odgoju mladih, što kvalitetnije ih pripremiti za izazove s kojima se brak i obitelj suočavaju.

“Uvjereni smo da je cjeloviti odgoj jedina ispravna protuteža neodrživom moralnom relativizmu koji zagovara egoizam, te pod krinkom slobode, znanosti i prava na jednakost prijeti urušavanju istinskog dostojanstva čovjeka i obitelji, a to znači naroda i civilizacije. Taj nam se relativizam nameće silom pa ga odlučno odbacujemo zbog krivih antropoloških postavki i pogubnih posljedica”, poručuju sudionici Nacionalnog susreta o obiteljskom pastoralu, na čelu s predsjednikom Vijeća HBK za život i obitelj krčkim biskupom Valterom Županom. (ika/bitno.net)