Mladi

„Kršćanska inicijacija u vidiku nove evangelizacije, s posebnom pozornošću na djecu i mlade u dobi od 7 do 16 godina“, tema je ovogodišnjega, dvanaestog europskog Kongresa o katehezi koji se održava u Rimu, od 7. do 10. svibnja. Na skupu sudjeluju biskupi i nacionalni ravnatelji uredā i nacionalnih tijela odgovornih za katehezu u biskupskim konferencijama u Europi.

Obitelj, prijatelji, škola, i njihov utjecaj na kršćansku inicijaciju djeteta; potom kršćanska zajednica, njezini članovi i njezin liturgijski život; i na kraju, važnost osobnoga hoda djeteta u njegovu približavanju Bogu. To su glavne teme proizišle iz razgovora s više od 3600 osoba, održanih u okviru ispitivanja provedenoga na poticaj Vijeća europskih biskupskih konferencija, koje je predstavljeno prvoga dana skupa.

Radove je na kongresu otvorio biskup Mariano Crociata, glavni tajnik Talijanske biskupske konferencije, te prije svega istaknuo važnost te inicijative koja – prema njegovim riječima – omogućuje razmotriti stanje u praksi i razmišljanje o katehezi u različitim europskim zemljama, te je također prigoda za razmjenu iskustava, uzajamnoga obogaćivanja i rasta na kontinentu koji se sve više ujedinjuje.

Međutim, osim što je prigoda za razgovor, taj je skup vrlo važan zbog teme o kojoj govori – istaknuo je biskup te dodao – Riječ je o temi koja spaja kršćansku inicijaciju, koja je bitno mjesto katehetskoga odgoja, i novu evangelizaciju. Nova evangelizacija, kao važan ponovni prijedlog hladnijim i udaljenijim kršćanima, mora se temeljiti na redovnom životu Crkve, posebno u župama, i posebno u kršćanskoj inicijaciji. Jer ono što daje obilježje kršćanstvu jest prvi odgoj i redovni život na teritoriju, i to pripadajući sredinama, načinu života i životnim uvjetima ljudi, odnosno vjernika – rekao je biskup Crociata.

U središtu je susreta, dakle, kršćanska inicijacija u vidiku nove evangelizacije, s posebnom pozornošću na djecu i mlade od 7 do 16 godina. To je važno razdoblje života u kojemu brojni čimbenici mogu dovesti do udaljavanja od vjere. Zbog toga je – kako je istaknuo biskup Marcello Semeraro, bitna zadaća obitelji. Dinamizam je vjere put slobode; stoga se može očekivati da može doći do udaljavanja, do prekida dijaloga s Bogom. Upravo je zbog toga vrlo važno pratiti adolescente; dakle pozornost se prema djeci i mladima nužno ima premjestiti, također i u kršćanskoj inicijaciji, u obitelj – primijetio je biskup Semeraro. (rv/bitno.net)