Vjeronauk

– Govoriti katoličkoj školi kako da tumači svoju vjeru, potkapa slobodu članova njezine zajednice koji su sudjelovanjem u vjerskoj školi odabrali svojim uvjerenjima pridonijeti društvenoj zajednici – stoji u odluci Vrhovnog suda Kanade koji je jednoglasno stao u obranu katoličkih škola, zaštitivši njihovo pravo da na satovima religije i etike poučavaju katolički nauk.

Pojasnimo, 2008. godine pokrajina Quebec uvela je pravilo koje je obvezivalo i katoličke škole, a po kojemu su satovi religije i etike morali biti neutralni, bez zastupanja određene religije. Tako na primjer nastavnik nije smio iznijeti katolički pogled na religije, jer bi to predstavljalo kršenje pravila o neutralnosti.

– Ovakva odluka pokazuje da je vlada na vrlo opasnom terenu kada privatnu instituciju nasilno tjera na djelovanje koje je u potpunoj suprotnosti sa njezinim uvjerenjima – izjavio je uoči suđenja Gerald Chipeur, pravni zastupnik „Loyola High School“, isusovačke škole iz Montreala koja je pokrenula sudsko preispitivanje vladine odluke.

Benjamin Bull, izvršni direktor „Međunarodnog saveza za zaštitu slobodâ“ (Alliance Defending Freedom International), američke neprofitne pravne organizacije koja se zalaže za zaštitu vjerskih sloboda, rekao je kako vlada „ne može zahtijevati od privatnih vjerskih škola da govore učenicima kako njihova vjera ne vrijedi više od mnoštva drugih“.

– Sve vjerske institucije moraju biti slobodne govoriti i djelovati u skladu sa svojim uvjerenjima, inače ne može biti riječi o vjerskoj slobodi – naglasio je Bull.

U odluci Vrhovnog suda stoji kako je odluka vlade onemogućila pravo roditelja da svoju katoličku vjeru prenesu svojoj djeci i to ne zbog zahtjeva za neutralnošću u raspravama o različitim religijama i etičkim sustavima, već zbog „sprječavanja katoličke rasprave o katolicizmu“. Prenošenje vjere čini bitan dio života vjerske zajednice, a onemogućavanje ovoga prava „u dubokoj je suprotnosti sa vjerskom slobodom.“

Rješenje problema sud je većinskom odlukom povjerio Ministarstvu obrazovanja koje mora poštivati zaključke presude, a spomenuta će škola od ministarstva moći zahtijevati izuzeće od spornog programa.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net