Nigerija

U Nigeriji je 12. ožujka poginulo troje kršćana u napadu na selo blizu grada Jos, gdje je 11. ožujka u eksploziji auto-bombe protiv katoličke crkve poginulo najmanje 20 osoba, a nakon toga napada uslijedila je odmazda protiv muslimanske zajednice koju se smatra odgovornom za napad. Nitko nije preuzeo odgovornost za napade, ali svi pokazatelji upućuju na islamističku skupinu ‘Boko Haram’.

Govoreći o stanju u Nigeriji, nadbiskup je Josa Ignatius Kaigama rekao da je stanje vrlo teško a u Josu ima mnogo mrtvih i ranjenih. Nakon dva tjedna ista je skupina ponovno napala crkvu. Mislili smo da je najgore prošlo, a ponovno smo zapali u žalost. Mladi i odrasli su bijesni, potišteni su zbog ponovnoga napada. Mi ovisimo o vladi. Vlada mora iznaći rješenje da se zauvijek okonča nasilje – kazao je nadbiskup Kaigama.

Više od 900 tisuća eura prikupljeno je u prošlogodišnjoj božićnoj kampanji „Dobra Novina“, koju je u slovačkim župama vodila zajednica ‘Kršćanska djeca’ u suradnji s udrugom ‘Papinske slovačke misije’. Već sedamnaest godina slovačka djeca i mladi božićnim pjesmama u božićno vrijeme uveseljavaju obitelji u cijeloj državi prikupljajući milodare za potporu projektima u misijskim zemljama.
Kampanja je tijekom godina pridonijela poboljšanju životnih uvjeta mnogobrojne nezbrinute djece, siročadi, žena u nevoljama, kao i promociji obrazovanja djece i siromašnih u siromašnim državama. I ove su godine slovačke obitelji – kako je rekao ravnatelj kampanje Marian Čaučík – velikodušno odgovorile unatoč gospodarskoj krizi. U kampanji je sudjelovalo 26 tisuća djece podijeljenih u 2.719 skupina, a posjetili su oko 80 tisuća obitelji.
Prikupljeni milodari ove će se godine koristiti u borbi protiv siromaštva u državi Južni Sudan. Kampanja ‘Dobra Novina’ u suradnji s istoimenom austrijskom udrugom financirat će obnovu jedne bolnice u pokrajini Warrab, koju je tijekom rata u Sudanu izgradila humanitarna organizacija ‘Liječnici bez granica’. ‘Dobra Novina’ i u biskupiji Rumbek financijski podupire lokalnu bolnicu.

Informativnim, formativnim i zabavnim programom, katoličke radio postaje daju glas ženama iz Južnog Sudana. Kako izvještava agencija Fides, cilj je Katoličke mreže Sudanskoga radija, koju vode misionari kombonijanci, promicati vrednote miroljubivoga suživota među muškarcima i ženama u zemlji izmučenoj ratom dugim više desetljeća. Spomenuta se mreža, naime, prije godinu dana pridružila Radijskoj postaji Dobra vijest, koja nastoji doći do tisućā žena koje su izolirane, i to ne samo zbog siromaštva, nego i zbog toga što ne znaju čitati ni pisati. Prema podatcima koje su objavile vlasti Južnoga Sudana, 2011. je godine 80% sudanskih žena bilo nepismeno. Osim toga, u zemlji se bilježi i velika stopa smrtnosti majki, kao i nasilja nad ženama, a djevojčice od 13 ili 14 godina, primjerice, primorane su udati se, te tako nemaju nikakve mogućnosti za školovanje ili rad.

Zaštita života i ljudskog dostojanstva, odraz odluka proračuna na najpotrebitije, bili siromašni, nezaposleni, gladni ili beskućnici, promicanje općeg dobra naročito radnika i obitelji koji teškom mukom preživljavaju u sadašnjoj gospodarskoj krizi, na tim bi se odrednicama morali nadahnjivati vlada i zakonodavac pri usvajanju državnog proračuna – istaknuli su američki biskupi u pismima zastupnicima i senatorima.

Mora se odmah intervenirati ako se u zemljama Sahela želi izbjeći prehrambena kriza širokih razmjera. FAO je uputio apel za pomoć pastirima i seljacima. Agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu traži 70 milijuna dolara da pomogne 790 tisuća obitelji. Predviđa se da je u zemljama Sahela najmanje petnaest milijuna osoba u opasnosti od gladi zbog suše, naglog pada žitnih uroda i povećanja cijena, nedostatka hrane za životinje, manjeg priliva novčanih sredstava iz inozemstva, srozavanja okoliša, seljenja i kroničnog siromaštva.

Pozvani smo žurno i učinkovito odgovoriti na sve ono što se protivi životu, jer jasna je riječ Gospodnja kada govori ‘ne ubij’. Bog je u tome odlučan, jasan i točan, ne može se drukčije tumačiti volja Boga života koji ne želi smrt – kazao je kardinal Julio Terrazas u nedjeljnoj propovijedi u prvostolnici u Santa Cruzu de la Sierra, u Boliviji, govoreći o nedavnom nasilju i ubojstvima.

Nacionalni je Caritas u Hondurasu pokrenuo kampanju za poštivanje istinskih kršćanskih vrijednosti, poput ljudskog dostojanstva i ljudskih prava, snošljivosti, solidarnosti i općeg dobra. Taj napor – ističe agencija Fides – zahtijeva približavanje stvarnosti da se kao vlastita bol prihvati patnja i tjeskoba bližnjega, naročito siromašnih i svih koji pate zbog nasilja. Kampanja je pokrenuta trećega veljače, a cilj joj je pridonijeti stvaranju ozračja za poštivanje života i ljudskog dostojanstva jer se u Hondurasu neprestano događaju nasilja, koja se negativno odražavaju na osobni, obiteljski, zajednički i društveni život, te na gospodarstvo i javni red, a u ljudima stvaraju osjećaj tjeskobe, nepovjerenja i želje za osvetom.(rv/bitno.net)