Sader Issa, student treće godine stomatologije iz Sirije, za svoj uspjeh i sreću može biti zahvalan svojim roditeljima. Mladić danas želi svima posvjedočiti kako mu je bezbrižno djetinjstvo i odrastanje, uz požrtvovnu majku, omogućio otac s Downovim sindromom, donosi Aleteia.

„On je više od dvadeset godina bio predivan otac, suprug i vođa naše male obitelji. Njegova dijagnoza bi mnogima možda predstavljala prevelik izazov, ali moj otac je sve u životu postizao toliko jednostavno“, svjedoči mladić. Issa kaže kako se njegov otac Jad Issa u djetinjstvu ni po čemu nije razlikovao od drugih očeva. Kako bi svojoj obitelji osigurao bolju budućnost, godinama je radio u lokalnoj tvornici brašna. Sina je neprestano poticao na školovanje koje mu, kako je govorio, “može osigurati barem malo lakši kruh”.

„Kada bi mi netko ponudio da izaberem nekog drugog oca, siguran sam da ne bih mogao pronaći boljeg od njega. Njemu sam na svemu zahvalan“, kaže. Otac je svojem sinu tijekom zahtjevnog studija stomatologije pružao emotivnu i financijsku podršku.

„Svaki put kada me s nekim upoznaje tata puca od ponosa. U tim situacijama se ponaša kao da toj osobi želi poručiti: ‘Ja možda imam Downov sindrom, ali sam podigao sina i učinio sve što je bilo u mojoj moći da on jednom postane liječnik i pomaže drugim ljudima. Ponosan sam na njega’“, objašnjava sin.

Foto: Facebook

Jad Issa nije bio samo uzoran otac nego istovremeno i dobar suprug. Njegovi roditelji su stupili u kršćanski brak prije 23 godine. Inače, većina muškaraca s Downovim sindromom ne može imati djecu zbog niže stope plodnosti, dok samo oko polovice žena s Downovim sindromom može roditi dijete. „Naravno da su se moji roditelji u tom dugom razdoblju ponekad znali i posvađati, ali su zadržali odnos pun ljubavi, jednostavnosti i poštovanja“, naglašava.

Mladi student objašnjava kako je u suživotu s ocem shvatio zašto osobe s Downovim sindromom nazivaju anđelima te na koji način oni šire ljubav oko sebe. “Očev odnos s bližnjima je jednostavan i čist. Tata jednostavno voli sve ljude, pa mu oni zbog toga uzvraćaju ljubavlju i poštovanjem te se prema njemu odnose kao prema svakom drugom čovjeku”, pojašnjava student.

Sader Issa je u međuvremenu postao osoba koja društvene mreže koristi za promicanje prava osoba s Downovim sindromom, kako onih rođenih tako i onih nerođenih, kojima zbog dijagnoze nerijetko prijeti smrt u majčinoj utrobi. „Mnogima je ideja u kojoj trudna žena nosi bebu s Downovim sindromom predstavlja najgori mogući scenarij. Brojni ljudi će takvoj ženi predložiti pobačaj. Međutim, da je moja baka poslušala takve savjete, ja danas ne bih bio s vama“, završava.

شاب سوري يتحدث عن ابيه المصاب بمتلازمة داون

وبعد ان اصبح طالب طب يتحدث عن فخره بأبيه

هون بيخلص كل الحكي ❤️❤️

Objavljuje Symphony homeland u Srijeda, 3. travnja 2019.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net