placzace ikony fot orthodoxbahamas-684x310

Nekoliko ikona u raznim pravoslavnim samostanima diljem Rusije i Ukrajine je proplakalo, objavili su ruski mediji tumačeći to kao znak “od gore” kako Rusiji i istočnoj Europi predstoje teška vremena.

Kako su objavili Rusi, a potom prenijeli poljski mediji, uključujući i ugledni katolički portal Fronda koji je tu vijest ipak uzeo sa stanovitom zadrškom, proplakale su ikone u manastirima u ukrajinskom gradu na obali Crnog mora Odesi, ruskima Syktyvkaru, Pečori, Rostovu na Donu i Novokuznjecku, te Rivneu (grad u zapadnoj Ukrajini). Pojedine ruske televizijske postaje prenijele su tu vijest, dodajući kako su se takve stvari u povijesti ruskog naroda već događale – primjerice, uoči Listopadske (boljševičke) revolucije, te navodno uoči raspada SSSR-a. Iako nitko od ruskih medija to ne govori izravno, jasno je kako se ova pojava može povezati s krizom koja je nastala u regiji invazijom ruskih snaga na Krim.

Fronda je prenijela tu vijest, uz komentar glavnog urednika Tomasza Terlikowskog koji je napisao da informaciju treba uzeti sa zadrškom, posebice kada se čuje kako ruski novinari tvrde da su se takve stvari događale uoči propasti sovjetskog imperija (“Ako i jesu, to su bile suze radosnice”, ironičan je komentar jednog poljskog čitatelja).

“Ipak, ako su ove informacije točne, onda nema sumnje da nas Bog želi upozoriti na teška vremena koja su pred nama i pozvati na obraćenje. Molitve nikada dosta, a vidimo da nas međunarodna situacija sigurno ne poziva na pretjerani optimizam. Dakle, krunicu u ruke i na molitvu. Svaki takav događaj jest poziv kršćaninu da promijeni svoj život i upozorenje na to što ga čeka”, napisao je Terlikowski.

G. An. | Bitno.net