Tijekom audijencije kod pape Franje, sudionici su opće skupštine Zbora za Istočne Crkve kroz pozdrav kardinala Leonarda Sandrija, zajedno s osam patrijarha i viših nadbiskupa tih Crkvi, ponovili snažne riječi pape Benedikta XV. u svrhu mira iz 1917. godine, upućene s obzirom na prijetnje novih patnji i sukoba u već izmučenoj Ukrajini

Hoće li se civilizirani svijet, dakle, svesti na polje smrti? Hoće li Europa, tako slavna i rascvjetana, krenuti, gotovo obuzeta općim ludilom, u ponor, u susret pravom samoubojstvu? – nadahnjujući se tim pitanjima iz pisma Benedikta XV. vođama zaraćenih naroda u kolovozu 1917. godine, usred Prvoga svjetskog rata, sudionici opće skupštine Zbora za Istočne Crkve, koje je papa Franjo danas primio u audijenciju, uputili su apel za mir u Ukrajini, u kojoj se još nisu smirili ratni vjetrovi.

Na mir su potaknuli preko riječi kardinala Leonarda Sandrija, pročelnika spomenutoga zbora, koji je tim apelom završio pozdrav upućen Papi, i u kojemu je podsjetio da je Zbor za Istočne Crkve ustanovljen 1. svibnja 1917. godine, upravo po odluci pape Benedikta XV. Zajedno sa sudionicima skupa povodom 25. obljetnice Upute „Neshvatljivi Otac“, za primjenu liturgijskih propisa Zakonika kanona Istočnih Crkvi, obraćaju svoje misli i srce braći i sestrama u Ukrajini. Počevši od višeg nadbiskupa Grkokatoličke Crkve Svjatoslava Ševčuka, koji je ovih dana želio ostati uz svoj narod, te grleći sve sinove i kćeri te zemlje, grkokatolike i rimokatolike, pravoslavce i članove drugih vjeroispovijesti i religija.

Nadahnjujući se riječima koje su pape od Benedikta XV. pa do pape Franje više puta ponovili s obzirom na prijetnje novih patnji i sukoba u već izmučenoj Ukrajini, sudionici opće skupštine ponovno su uputili vapaj za mir i topli poziv onima koji imaju u rukama sudbinu nacija. Čine to – kako je objasnio kardinal Sandri – potaknuti dužnošću savjesti i slušajući krik čovječanstva ‘Nikada više rat’.

Razmislite o svojoj vrlo teškoj odgovornosti pred Bogom i pred ljudima – riječi su Benedikta XV. istaknute u apelu – o vašim odlukama ovise mir i radost bezbrojnih obitelji, život tisuća mladih, sama sreća naroda, koje ste apsolutno dužni zajamčiti. Neka vas Gospodin, On koji je Knez pravde i mira nadahne mudrim odlukama za čovječanstvo koje vas gleda; zapamtite da se mirom ništa ne gubi, a ratom je sve izgubljeno! Neka vas u sadašnjem i budućem vremenu zovu blaženima, jer ste izgradili mir, a današnja koplja i oružje pretvorili u kose i oruđe napretka i blagostanja za narode – stoji u apelu koji je kardinal Sandri pročitao pred papom Franjom.