U Vatikanu je, u nazočnosti pape Franje, predstavljen Završni dokument posebne biskupske sinode za Panamazonsko područje te su izabrani članovi Postsinodskoga vijeća. Kako piše CNA, biskupi su u Završnom dokumentu pozvali Svetog Oca da procijeni mogućnost da se na prostorima Amazonije s manjkom svećenika rede oženjeni muškarci te da se razmisli o mogućnosti uvođenja trajnog đakonata za žene.

Završni dokument se sastoji od 33 stranice, a odobren je 26. listopada te predstavlja rezultat trotjednog sastanka u Rimu. Na sinodi je sudjelovao 181 sudionik, a među njima i predstavnici domorodačkih zajednica, crkvenih redova, laičkih grupa i dobrotvornih organizacija, a raspravljalo se o nizu pitanja koja se tiču područja od devet zemalja.

U dokumentu su prikazana razmišljanja i zaključci o širokom rasponu tema. Jedna od najkontroverznijih stavki ovog dokumenta je prijedlog, koji su sinodski oci uputili papi Franji, o ređenju oženjenih muškaraca, tzv. viri probati, zbog akutnog nedostatka svećenika na tom području.

“Mnoge crkvene zajednice s područja Amazonije imaju ogromne poteškoće u pristupu euharistiji”, stoji u dokumentu. U Završnom dokumentu se predlaže “da se za svećenika rede prikladni i cijenjeni muškarci iz zajednice, koji su imali plodan stalni đakonat, adekvatnu formaciju za svećenika te legitimno zasnovanu i stabilnu obitelj”. Ovaj dokument nije jednoglasno potvrđen jer je za ovu odluku bilo 128 biskupa, a njih 41 protiv.

Završni dokument također predlaže novu ulogu žena, odnosno “poziva Crkvu da prepozna i promovira ulogu žena jačanjem njezina sudjelovanja u pastoralu župa i biskupija”. Biskupi su također prepoznali kako većinu katoličkih zajednica u Amazoniji vode žene i zatražili formiranje službe u kojoj bi žene preuzele značajniju ulogu u zajednici, a u jednom dijelu dokumenta je zatražena i služba trajnog đakonata za žene.

Sinodski oci su uništavanje amazonske šume nazvali “ekološkim grijehom”, a u dokumentu stoji kako to predstavlja “djelovanje protiv Boga, zajednice i okoliša”.

Papa Franjo je u zajedništvu sa sinodskim ocima u bazilici sv. Petra danas služio liturgijsko slavlje prigodom završetka izvanredne Biskupske sinode o Amazoniji.

“S ove izvanredne Biskupske sinode proizašao je”, istaknuo je Papa u propovijedi na završnoj misi, “krik siromaha za nadu Crkve. Potrebno je prakticirati Božju, a ne osobnu vjeru za koju su uvjereni da je bolja od drugih, pa se udaljavaju od njih i podižu zidove.”

Papa je nazvao tu vrstu vjere licemjernom. Onom koja zaboravlja da se pravo štovanje Boga sastoji u ljubavi prema bližnjem. I u crkvenim krugovima se ismijavaju siromasi jer uznemiruju neke.

Prigodom izglasanja završnog dokumenta 26. listopada na temelju kojeg će nastojati još ove godine objaviti posinodalnu pobudnicu za smjernice pastoralne, kulturalne, ekološke i društvene djelatnosti na području Amazonije, papa Franjo je potaknuo svećenike na jači apostolski polet u toj pastoralnoj djelatnosti te najavio da će zadužiti posebno novo povjerenstvo da prouči mogućnosti povjeravanja službe đakonata i ženama.

Papa Franjo smatra da bi bilo dobro da mladi redovnici provedu godinu dana na područjima u kojima prevladavaju druge vjeroispovijesti, a svećenici koji se spremaju za diplomatsku službu Svete Stolice umjesto da provode godinu u diplomatskim predstavništvima djeluju po biskupijama u inozemstvu. Papa smatra da je potrebno osnovati sjemenište i bogosloviju u kojoj će se odgajati urođenički svećenici, jer Zapad ima premalo svećeničkih kandidata. Upozorio je takozvanu “katoličku elitu” kako je opasno usredotočiti pozornost na male stvari, a izgubiti iz vida bitne.

Zahvalio je Tajništvu Sinode na organizaciji, a medijima je preporučio neka, prenoseći završni dokument, svoju pozornost usredotoče na pastorale, kulturne, ekološke i društvene dijagnoze te srž dokumenta, a ne toliko na disciplinska pitanja. Također je poručio da se ne pitaju tko je pobijedio, a tko izgubio jer su svi pobjednici.

Rašeljka Zemunović| IKA | Bitno.net