Vise od tisucu ministranata

Pozdravljajući okupljene u katedrali, nadbiskupijski povjerenik za pastoral ministranata Josip Ivešić podsjetio je na geslo susreta te rekao kako se „danas svima pruža prilika da kroz zajedničku molitvu, a potom i kroz igru i druženje, podrže jedni druge u nastojanju da ustraju kao Isusovi prijatelji – ministranti”. “Nekima će ovaj susret biti poticaj da se odvaže i još jače krenu Isusovim putem kao svećenici, redovnici ili redovnice. Molimo i na tu nakanu. Dobrodošli u Đakovo, iskoristimo ovu priliku da obnovimo i učvrstimo našu vjeru”, rekao je povjerenik Ivešić, zahvalivši nadbiskupu za vođenje slavlja, kao i svim ostalim svećenicima, animatorima, suradnicima i svim ministrantima. 

U homiliji nadbiskup se osvrnuo na ulomak Evanđelja koji govori kako je Isus ozdravio slijepca od rođenja, rekavši kako je Isus tom slijepcu pristupio kao čovjeku, a ne kao grešniku ili grešničkom sinu. I prije nego li je slijepcu dao vid, Isus je ustvrdio da nije sagriješio ni taj slijepi čovjek, niti njegovi roditelji. Za Isusa nema krivca, niti ga treba tražiti. Sljepoća nije kazna, već obratno – sljepoća je prigoda da se pokažu djela Božja, to je prigoda za dobrotu.

“Bog nije onaj koji kažnjava grijehe, nego ljubi i iz nevolje spašava čovjeka. Bog je vidljiv i prepoznatljiv onda kad slijepac počinje vidjeti. Zbog toga priča o slijepcu govori u stvari o vjeri u Boga kao o otvaranju očiju. Da bih upoznao Boga onakvoga kakav on jest, moram izaći iz svoje tame i svojih shvaćanja; moraju mi se otvoriti oči. I da bih shvatio tko je Isus, da bih u njega povjerovao, moraju mi se otvoriti oči vjere. Da bih čuo njegov glas, moraju mi se otvoriti uši”, rekao je nadbiskup. 

Okupljenim ministrantima nadbiskup je rekao kako proces vjere započinje s Božje strane, a vjera je razlika između sljepila i vida. Bog je onaj koji ima inicijativu, „koji nas dotiče i otvara nam oči i uši, daje da progledamo očima vjere, slušamo ušima vjere u Božji poziv i u njegovu riječ”. Poručivši okupljenima da bi trebali pozorno, ustrajno i hrabro osluškivati i slijediti Božji glas, predanjem i prihvaćanjem odgovoriti na ono što im Bog progovara i na što ih poziva, a što je i najvažnije, nadbiskup je zaključio: “Danas smo ovdje da bismo jedni druge u tome ohrabrili. I zar ne da svaki od nas u vjeri pred Bogom, u tišini svoga srca danas donosi odluku i Gospodina moli: Želio bih Gospodine čuti Tvoj glas i slijediti Tvoj poziv”. 

Misno slavlje pjesmom je animirao dječji zbor župe Dobroga Pastira iz Đakova, pod vodstvom vjeroučitelja Ivana Rakonce. Nakon misnog slavlja ministrantice su se uputile u samostan Milosrdnih sestara sv. Križa, gdje je za njih bio osmišljen poseban program, dok su ministranti sudjelovali u malonogometnom turniru. Natjecali su se pobjednici s dekanatskih natjecanja, a na kraju su, kao pobjednici na nadbiskupijskoj razini, slavili ministranti župe sv. Mateja, ap. i ev, iz Garčina. Drugo mjesto osvojila je ekipa župe sv. Dominika Savija iz Slavonskog Broda, dok je treće mjesto pripalo ekipi župe Rođenja BDM iz Višnjevca. 

IKA/Bitno.net