Prije 52 godine papa Pavao VI. posjetio je vatikanski astronomski opservatorij kako bi promatrao prvo slijetanje čovjeka na Mjesec. Najprije je teleskopom promatrao Mjesec, a nakon toga je preko televizora gledao slijetanje. Naposljetku je astronautima čestitao na ovom velikom uspjehu, donosi Rome reports.

Malo je poznato da su astronauti sa sobom ponijeli poruke najvažnijih svjetskih državnika. U ime pape Pavla VI. nosili su Psalam 8, u kojem piše: “Gledam ti nebesa, djelo prstiju tvojih, mjesec i zvijezde što ih učvrsti, pa što je čovjek da ga se spominješ, sin čovječji te ga pohodiš?”

Papa Pavao VI. je osam dana prije spuštanja na mjesec posvetio nedjeljni nagovor misiji Apollo 11.

“Znanost se i tehnika tu očituju na tako neusporediv, slojevit način, tako odvažan da obilježavaju vrhunac svojih postignuća i ostavljaju nam da naslutimo druge, o kojima ni mašta sada ne može ni sanjati”, rekao je Papa te dodao da ono što najviše zadivljuje jest to da vidimo da nije riječ o snovima. Znanstvena fantastika postaje stvarnost.

Spominjući organizaciju mudrih glava, aktivnostī, ekonomska sredstva, sa svim istraživanjima, pokusima i pokušajima koje zahtijeva takav pothvat, Pavao VI. je istaknuo da divljenje prelazi u razmišljanje. A razmišljanje se okreće čovjeku, svijetu i civilizaciji iz kojih izviru tako mudre i snažne novìne. “Posebno se okreće čovjeku”, ponovio je Papa te upitao: “Tko je to biće toliko sposobno? Tako maleno, tako krhko, (…) a tako superiorno, toliko gospodar stvari, toliko pobjednik nad vremenom i prostorom?”

“Čovjek, to Božje stvorenje, koje je u središtu ovoga pothvata više od otajstvenoga Mjeseca, otkriva nam se kao gigant. Otkriva nam se božanski, ne po sebi, nego u svojem načelu i u svojoj sudbini. Čast čovjeku, njegovu dostojanstvu, njegovu duhu i životu. Molimo danas za njega, odnosno za cijeli ljudski rod; za mislioce i heroje ovoga nevjerojatnoga pothvata.”

Rimski pape i astronauti su nakon ovoga uvijek bili u kontaktu. Papa Benedikt XVI. je 2011. godine blagoslovio dvanaestero astronauta, koji su kružili oko Zemlje. Bio je to prvi papinski poziv u svemir.

Papa Franjo je istu stvar ponovio 2017. godine, a nekoliko mjeseci kasnije astronauti su mu donijeli autentično i personalizirano svemirsko odijelo.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net