Prvo što je Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin zatražio od međunarodnih vlada jest da pokažu stvarnu namjeru, „hrabrost“, da uzburkaju često nepomične vode kada se govori o stanju žena. Njihovo vodstvo na područjima građanskoga života može proizići samo iz kvalitetnoga i inkluzivnoga obrazovanja – istaknuo je kardinal govoreći na konferenciji koja se 27. i 28. listopada održava u Parizu, a koju je Međunarodni Caritas posvetio temi ženskoga vodstva, prenosi Vatican News.

Kardinal je od država zatražio da imaju hrabrosti ulagati, preokrećući tako nepriličan i asimetričan odnos između javne potrošnje za obrazovanje i sredstava namijenjenih za naoružanje, kao i hrabrost da u potpunosti razmotre slojevite i bolne situacije u kojima žive milijuni djevojaka i žena.

Inkluzija treba povezati sve sastavnice društva – istaknuo je državni tajnik – kako bi pružila kreativne i odgovorne procese ljudskoga dozrijevanja, primjerenih dostojanstvu žene. Djevojke koje mogu učiti, teže će postati supruge i majke u dobi u kojoj nisu fizički ni emocionalno spremne za to, sa svim fizičkim i društvenim posljedicama te preuranjenosti. To je prvi vidik „inkluzivnoga obrazovanja“ koje kardinal Parolin povezuje s kvalitetnim obrazovanjem, odnosno onim koje ne povezuje izvrsnu razinu obrazovanja s društvenim ugledom, nego koje je u stanju pružiti kritičko razmišljanje.

Žene su u stanju razumjeti stvarnost na jedinstven način – primijetio je kardinal Parolin – znaju kako se oduprijeti nevoljama, čineći život još uvijek mogućim i u ekstremnim situacijama i čvrsto se hvatajući za budućnost. Prinos je to koji obogaćuje ljudske odnose i vrijednosti duha, počevši od svakodnevnih međuljudskih odnosa, zbog čega je društvo – prema riječima državnoga tajnika – velikim dijelom dužnik žena i njihova rada posebno na odgojnom području. Ne zaboravljajući pritom Crkvu koja, priznajući kašnjenja i nedostatke koji su i u njoj potaknuli oblike ženske diskriminacije zbog „muškoga mentaliteta“, danas vidi žene postupno uključene u kolegijalna tijela i tijela Rimske kurije i Crkve u kojima se donose odluke.