Domena

Vatikan je organizaciji ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), koja je zadužena za dodjelu domena najviše razine, podnio zahtjev za pravo vlasništva nad nastavkom domene .catholic. Takve će domena jamčiti da se kod određene internetske stranice doista radi o katoličkom sadržaju ili o crkvenoj instituciji, izjavio je 13. lipnja za Radio Vatikan Paul Tighe, tajnik Papinskog vijeća za sredstva društvene komunikacije.

Istoga dana ICANN je u Londonu predstavila najnoviju generaciju domena najviše razine. Stiglo je 1930 prijedloga, ali neki su bili isti, tako da konačna brojka iznosi 1410 novih domena. Među njima su: .music, .doctor, .Youtube, .bank, .Google te brojne druge.

Sveta Stolica će, prema Tigheu, sufiks .catholic osigurati i na kineskom, arapskom i ćiriličnom pismu. Troškovi rezervacije iznose, prema podacima suradnika Vijeća, oko 550.000 eura. Ispitivanje vatikanskog zahtjeva ICANN će provesti u roku od najmanje godinu dana. Vatikan je bio jedini kandidat za tu domenu najviše razine.

Do sada je u uporabi bilo samo oko 20-ak generičkih proširenja internetskim adresama među kojima i najpopularniji .com, .net, .org, kao i 200 specifičnih za određenu zemlju. Za Vatikan je to .va.
Krajem prošle godine pojavio se problem s nedopuštenim korištenjem imena “Vatikan” na internetu, kada je Sveta Stolica upozorila vjernike da je nepoznata osoba kupila domenu vatican.xxx, te da Crkva nije vlasnik te domene. Stranica nije dostupna, a predstojnik Tiskovnog ureda Svete Stolice o. Federico Lombardi demantirao je tvrdnje da ju je Crkva pokušala kupiti kako bi spriječila zloporabe. U međuvremenu i ICM Registry, koji upravlja distribucijom tih domena, priopćio je da je naziv isključio iz “registra”, što znači da nitko ne može otvoriti web stranicu takvog imena. (ika/bitno.net)