Na Uskrs započinje projekt vatikanskog Dikasterija za komunikacije “Nitko nije zaboravljen” u kojem će se na Youtube kanalu Vatican News emitirati sadržaji na znakovnom jeziku kako bi osobe koje imaju poteškoće u komunikaciji u potpunosti mogle pratiti Papine aktivnosti.

Apel da se stave na raspolaganje svim vjernicima prikladna i pristupačna sredstva za prenošenje vjere je još uputio papa Franjo u svojoj poruci iz 2020. na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, piše Vatican News.

Projekt Dikasterija za komunikacije “Nitko nije zaboravljen” ima kao cilj ponuditi osobama koje imaju poteškoće u komunikaciji pristup Papinim katehezama na Općim audijencijama i nakon Angelusa.

Usluga će biti besplatna, a pristupit će se moći putem Youtube kanala Vatican Newsa. Dostupni će biti kanali uživo na talijanskom znakovnom jeziku, usluga s titlovima, te snimljeni sadržaji na američkom znakovnom jeziku.

Projekt će započeti na Uskrs, 4. travnja, na Papinom blagoslovu grada i svijeta Urbi et orbi. Projekt je za sada u eksperimentalnoj fazi koja će trajati godinu dana. Bude li uspješan, nadaju se kako će se ono pretvoriti u stalan servis koji će nuditi i sadržaje na drugim znakovnim jezicima. Uz Youtube kanal, napravit će se i aplikacija koja će biti dostupna u idućim mjesecima, a imat će i mogućnosti dostupne za slijepe osobe kako bi mogli integrativno sudjelovati u praćenju medija .

Prijevod na znakovni jezik i titlove koordinirat će s. Veronica Donatello, koja je odgovorna za pastoralnu skrb za osobe s invaliditetom uime Talijanske biskupske konferencije.