Papa govori kao pastir koji brani svaki ljudski život, a ne kao političar: to je ispravna leća kroz koju treba promatrati njegove brojne intervencije vezane uz rat u Ukrajini. Navodi se to u priopćenju Svete Stolice, objavljenom tjedan dana nakon obraćanja pape Franje na općoj audijenciji u srijedu, 24. kolovoza, i njegovog spominjanja atentata u Rusiji u kojem je život izgubila kći ruskog političkog analitičara Aleksandra Dugina, prenosi Vatican News.

Riječi su to koje su izazvale kontroverzne reakcije na političkoj i institucionalnoj razini u Ukrajini.

“U kontekstu rata u Ukrajini”, stoji u priopćenju Svete Stolice, “Sveti Otac Franjo i njegovi suradnici imali su brojne intervencije u tom pogledu. Najvećim dijelom imaju za cilj pozvati pastire i vjernike na molitvu, a sve ljude dobre volje na solidarnost i nastojanje za obnovu mira“.

“U više navrata, kao i posljednjih dana, u javnosti su se vodile rasprave o političkom značaju koji treba pripisati takvim intervencijama. U tom smislu, ponavlja se da riječi Svetog Oca o tom dramatičnom pitanju treba čitati kao glas podignut u obranu ljudskog života i vrijednosti koje su s njime povezane, a ne kao političke stavove”.

“Što se tiče rata velikih razmjera u Ukrajini, koji je pokrenula Ruska Federacija”, zaključuje priopćenje Svete Stolice, “intervencije Svetog Oca pape Franje jasne su i nedvosmislene u osudi kao moralno nepravednog, neprihvatljivog, barbarskog, besmislenog, odvratnog i svetogrdnog”.