Ukrajinski veleposlanik pri Svetoj Stolici, Andrii Yurash, kritizirao je papu Franju zbog njegove izjave tijekom opće audijencije u srijedu, kada je izrazio žaljenje zbog eksplozije automobila bombe u kojoj je ubijena kći saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Papa Franjo se tom rekao: “Mislim na djecu, tolike poginule, zatim tolike izbjeglice – ovdje u Italiji ih je jako mnogo – tolike ranjene, toliku ukrajinsku djecu i rusku djecu koja su postala siročad, a ta pojava nema nacionalnost, izgubili su tatu ili mamu, i ruska i ukrajinska siročad. Mislim na toliku okrutnost, na tolike nedužne koji plaćaju cijenu ludila, ludila svih strana, jer rat je ludost i nitko u ratu ne može reći: ‘Ne, ja nisam lud’. Ludost rata“.

Sveti Otac se potom osvrnuo na smrt Darje Dugine, 29-godišnje novinarke i političke komentatorice, poznate po podršci ruskoj invaziji na Ukrajini. Papa je rekao:„Mislim na onu jadnu djevojku koju je u Moskvi raznijela bomba postavljena ispod sjedala u automobilu.”

Andrii Yurash, koji je u travnju ove godine imenovan za ukrajinskog veleposlanika u Vatikanu, na Twitteru je objavio kritiku: “Današnji Papin govor bio je razočaravajući i natjerao me na promišljanje o mnogim stvarima: ne može se u istim kategorijama govoriti o agresoru i žrtvi, silovatelju i silovanome. Kako je moguće spominjati jednog od ideologa imperijalizma kao nevinu žrtvu? Nju su ubili Rusi kao svetu žrtvu i sada je na štitu rata.”