Prema procjenama okupilo se oko 70.000 ministranata iz 19 zemalja Europe i svijeta, najviše iz Njemačke, njih oko 50 tisuća.

Iz Hrvatske na susretu sudjeluje 210 ministranta iz: Bjelovarsko-Križevačke, Đakovačko-osječke, Splitsko-makarske i Varaždinske nad/biskupije.

Središnji dio susreta bila je jučerašnja molitva za mir s papom Franjom na Trgu Sv. Petra. U programu je bilo predviđeno predstavljanje svih skupina, pjesma, molitva i druženje. U 18 sati na Trg je došao papa Franjo, koji će pozdraviti ministrante i predvoditi večernju molitvu. Kod večernje molitve križ u procesiji nosit će ministrant iz Hrvatske. Na kraju će Papa svim okupljenima podijeliti svoj apostolski blagoslov.

U srijedu je organiziran tzv. „Blind Date” na kojemu će sudjelovati i manja skupina ministranta iz Hrvatske. Naime, u večernjim satima, na oko 300 mjesta u Rimu, susrest će se „na slijepo” oko 50 tisuća ministranta. Svi oni imat će sasvim konkretne zadatke: upoznati nekog novog prijatelja, izmoliti molitvu hodočašća, otpjevati himnu i slično. Svi sudionici imaju i kožne narukvice i marame kao znak prepoznavanja i kao svojevrsnu ulaznicu na zajedničke događaje. Narukvica je specifična jer na sebi ima pet drukera koji se mogu po potrebi skinuti. Tri su svima zajednička: Papin grb, logo Međunarodnog saveza ministranta, univerzalni logo hodočašća, te po dva specifična loga pojedinih zemalja ili većih skupina. Tako da je predviđeno da se ministranti između sebe nađu i razmjene drukere kako bi pronašli one koji su iz njihove države ili skupine.

Za ovu priliku Njemačka biskupska konferencija, uz podršku CIM-a, napravila je i višejezičnu mobilnu aplikaciju „goRome!” koja se može skinuti na mobilne telefone te preko nje ministranti dobivaju važne informacije. Na aplikaciji se nalazi i igrica koja im pomaže da bolje upoznaju Rim, geslo susreta i drugo; zatim himna i molitva hodočašća, te druge molitve.

„Politička previranja koja se događaju posljednjih mjeseci i godina u svijetu pokazala su da poglavito mladi Europe moraju iskusiti također na osobnoj razini veze i zajedničke vrijednosti u cilju zajedničkog izgrađivanja budućnosti”, istaknuo je biskup Ladislav Nemet, nadležan za hodočašće.

IKA | Bitno.net