Čitanje iz evanđelja ovoga dana predstavlja Ivanov izvještaj o Isusovom izgonu trgovaca iz hrama. Kada su od Isusa tražili znamenje, on im je odgovorio: „Razvalite ovaj hram i ja ću ga u tri dana podići” – misleći pritom na hram svojega tijela. Tu, prema evanđelistu Ivanu, imamo prvi navještaj Kristove smrti i uskrsnuća: „njegovo tijelo, uništeno nasiljem grijeha na križu, postat će u uskrsnuću opće mjesto susreta Boga i ljudi”. Zbog toga je „njegova ljudskost istinski hram, gdje se Bog objavljuje, govori i daje se susresti; istinski Božji klanjatelji nisu čuvari materijalnoga hrama, nositelji moći i vjerskoga znanja, već oni koji se klanjaju Bogu ‘u duhu i istini'”, rekao je Papa, a prenosi Radio Vatikan.

Poput Isusa, od čitavog našeg postojanja činimo znak Božje ljubavi prema braći; izgrađujemo Bogu hram u svom životu i tako omogućujemo da ga susretnu tolike osobe na koje na svom putu nailazimo. Budemo li svjedoci živoga Krista, mnogi će ljudi sresti Isusa u nama, u našem svjedočenju, nastavio je Sveti Otac i potaknuo vjernike da se upitaju: „Osjeća li se Gospodin doista kao kod kuće u mojem životu? Dopuštam li mu da pročisti moje srce i izbaci idole koji su se u njemu možda nastanili – idole pohlepe, svjetovnosti, navike protivne Bogu, bližnjemu i meni samomu?” Prema riječima pape Franje, „Isus nikada ne udara” nego „pročišćuje s nježnošću”. „Milosrđe je njegov način čišćenja”.

Svaka euharistija koju s vjerom slavimo, nastavio je Sveti Otac, čini da rastemo kao Gospodnji živi hramovi, zbog zajedništva s njegovim raspetim i uskrslim tijelom. Isus poznaje našu najdublju želju: da se on – samo on – nastani u nama.

Nakon podnevne molitve i pozdrava hodočasnicima, Sveti Otac je svim vjernicama okupljenima na Trgu sv. Petra kao i ženama diljem svijeta čestitao Međunarodni dan žena, zahvalivši im na njihovu svjedočenju evanđelja i radu u Crkvi. „Svijet u kojem su žene marginalizirane sterilan je svijet, jer ne samo da žene nose život, već i prenose sposobnost da vidimo više… shvaćamo svijet na drukčiji način; da osjećamo stvari kreativnijim, strpljivijim i nježnijim srcem”, rekao je Papa, otpustivši na kraju vjernike svojim redovitim pozdravom.

IKA | Bitno.net